αποτύπωμα παιδικού χεριού, σε γκρί χρώμα

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Τα δημιουργικά παιχνίδια και οι δραστηριότητες με τα μικρά μας, δίνουν ευχαρίστηση και στις δύο πλευρές (γονιό και παιδί) και διεγείρουν θετικά τις αισθήσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός: Η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ατόμου σε συνδυασμό με την ευχαρίστηση.

"κλικ" για την ανάλυση

Προβατάκια (1 άδειo ρολό από χαρτί τουαλέτας, βαμβάκι, 2 ματάκια, ένας φελλός, κόλα, χαρτόνι μαύρο)

Όμορφη κατασκευή που χρειάζεται λίγη βοήθεια από τους γονείς.

Sheep ivaalex blogspot ro

  1. κόβουμε τον φελώ στα 4, για να δημιουργήσουμε τα ποδαράκια.
  2. κόβουμε το ρολό στα 2, για να δημιουργήσουμε το σώμα των 2 πρόβατων.
  3. κόβουμε το χαρτόνι (το φέλτ είναι ομορφότερο γιατί είναι υφασμάτινο) στο σχήμα του κεφαλιού του πρόβατου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
  4. κολλάμε τα πόδια στο μισό ρολό (που έχουμε κόψει ώστε να δημιουργήσουμε το σώμα του ενός πρόβατου).
  5. γεμίζουμε με βαμβάκι: μέσα στο ρολό, από την εξωτερική πλευρά και γύρω από τα πόδια του πρόβατου.
  6. κολλάμε τα μάτια στο κεφαλάκι.
  7. κολλάμε το κεφαλάκι στο σώμα.
  8. χαμογελάμε και το αφήνουμε να στεγνώσει!

πηγή: http://ivaalex.blogspot.ro/2011/07/recycled-toilet-paper-roll-wreath.html

Αλφάβητο με αποτύπωμα χεριού (1 λευκό χαρτί, τέμπερα, πινέλο, μαρκαδόρος, ματάκια, κόλλα)

Ας βοηθήσουμε τα μικρά μας να μάθουν το αλφάβητο διασκεδάζοντας. Θα γεμίσουν περιέργεια και ανυπομονησία για τη μάθηση!

elephant-redTedArt-com

  1. Διαλέγει το παιδί το χρώμα τέμπερας που θέλει. Το αναμιγνύουμε στην αυγοθήκη με νερό.
  2. Με πινέλο χρωματίζει το παιδί το χέρι του.
  3. Σε μία άσπρη κόλλα χαρτιού αφήνει το αποτύπωμα του χεριού του.
  4. Μόλις στεγνώσει η τέμπερα, κολλάει τα ματάκια.
  5. Με μαρκαδόρο φτιάχνει τις γραμμούλες στη μύτη του ελέφαντα.
  6. Σειρά έχει το αυτί.
  7. Γράφει το παιδί το αρχικό γράμμα του Ελέφαντα στο κάτω μέρος της σελίδας και ολόκληρη τη λέξη. Μπορεί να το αντιγράψει από την ηλικία των 4 περίπου από ένα χαρτί που θα το έχουμε γράψει εμείς με μεγάλα γράμματα.
  8. Καλή διασκέδαση!

πηγή: www.redtedart.com/2012/05/12/handprint-art-preschool/

Κολάζ με αποτυπώματα φύλλου (δύο άσπρα χαρτιά, ένα φύλλο, ξυλομπογιές)

Παίρνουμε ένα φύλλο από έξω και το τοποθετούμε στο τραπέζι. Βάζουμε από πάνω του ένα άσπρο χαρτί. Δείχνουμε στο παιδί πως να δημιουργεί το αποτύπωμα του φύλλου, δλδ ζωγραφίζοντας γρήγορα γραμμές με την ξυλομπογιά ώστε να εμφανιστεί-σχηματιστεί το περίγραμμα του φύλλου πάνω στο χαρτί. Το αφήνουμε να δημιουργήσει περισσότερα αποτυπώματα και μετά να κόψει τα φύλλα και να τα κολλήσει σε ένα νέο χαρτί.

Μάσκες (χαρτόνι, λάστιχο, glitter ή κόλλα ή μαρκαδόροι ή νερομπογιές ή τέμπερες ή χαρτοπόλεμος ή παγιέτες κ.α.)

Μπορούμε απλώς να τυπώσουμε μάσκες από το ίντερνετ και να κάνουμε την χαρτοκοπτική με το μικρό μας ή και να τις διαμορφώσουμε με χρώματα και άλλα υλικά, για περισσότερη διασκέδαση.

  1. Ψάχνουμε στο ίντερνετ την φράση "μάσκες παιδικές" και ανοίγουμε τα αποτελέσματα ώστε να διαλέξουμε ποιά μάσκα να τυπώσουμε και να πάρουμε ιδέες απο κατασκευές. π.χ: στο paidika.gr, στο prasinipriza.com, στο detskoe-tvorchestvo.ru (υπέροχες χρωματιστές μάσκες ζώων) και στο teleytaiothranio.blogspot.gr/.
  2. Τυπώνουμε τη μάσκα που μας ενδιαφέρει σε απλό φωτοτυπικό χαρτί.
  3. Κόβουμε τα κομμάτια που χρειάζεται (μάτια, στόμα)
  4. Ζωγραφίζουμε ή κολλάμε χρωματιστά κομμάτια, βάζουμε glitter και παγιέτες ή χρυσόσκονη κλπ
  5. Αν χρειάζεται κολλάμε τη μάσκα σε χοντρότερο χαρτόνι (χρησιμοποιώντας ως πατρόν τη μάσκα που δημιουργήσαμε)
  6. Συρράπτουμε το λεπτό λάστιχο στο ύψος των αφτιών (ή κάνουμε τρυπίτσες και δένουμε το λάστιχο) σχετικά σφικτά.

Καλή διασκέδαση!

Τρίλιζα με χρωματιστά πετραδάκια: (κιμωλία, 10 πετραδάκια, 2 πινέλα, 2 μπογιές)

Τα μικρά μας στην προσχολική ηλικία μπορούν να παίξουν πιό εύκολα τρίλιζα, αν αντί για Χ και Ο, αντικαταστίσουμε με 2 σετ χρωματιστά πετραδάκια.

  1. Βρίσκουμε πλακέ πετραδάκια σε συνεργασία με τα πιτσιρίκια. Εμείς δηλαδή βρίσκουμε το πρώτο πετραδάκι και τα μικρά μας τα υπόλοιπα 9.
  2. Προετοιμαζόμαστε στο σπίτι και προτείνουμε στο παιδί να βάψει τα πρώτα 5 πετραδάκια είτε με ένα ανεξίτηλο χρώμα (μπογιά, μαρκαδόρος κ.α), είτε με ένα σχέδιο της αρεσκίας του. Βάφει μετά το παιδί τα υπόλοιπα 5 πετραδάκια με άλλο χρώμα ή και σχέδιο. Αφήνουμε τα πετραδάκια να στεγνώσουν.
  3. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι, ή στο πεζοδρόμιο, στην παιδική χαρά, ή οπουδήποτε νιώθουμε ασφαλείς με τα παιδιά και μπορούμε να βάψουμε με κιμωλία στο πάτωμα. Σχεδιάζουμε την τρίλιζα tictactoeκαι δείχνουμε στα παιδιά ή στο παιδί πως παίζεται (:παίζεται από 2 άτομα εναλλάξ, αφού διαλέξουμε ένα συγκεκριμένο χρώμα από πετραδάκια. Όποιου είναι η σειρά να παίξει, τοποθετεί το χρωματιστό του πετραδάκι μέσα στην τρίλιζα, όπου θέλει. Παίζουμε εναλλάξ προσπαθώντας να δημιουργίσουμε οριζόντια, διαγώνια ή κάθετα, ίδιου χρώματος, σειρά από πετραδάκια (ή προσπαθώντας να αποτρέψουμε την ολοκλήρωση της σειράς του άλλου παίκτη. Καλή διασκέδαση!

Ζωγραφιά πάνω σε αλουμινόχαρτο: (αλουμινόχαρτο, επιφάνεια που θα κολλήσουμε το αλουμινόχαρτο, σαπούνι πιάτων, τέμπερες, πινέλα, χάρτινα ποτηράκια)


  • Παίρνουμε μία επιφάνεια (χοντρό χαρτόνι ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε) και κόβουμε το αλουμινόχαρτο σε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος. Γυρνάμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου και κολλάμε με ταινία, ώστε να σταθεροποιηθεί και να μπορεί να ζωγραφίσει πάνω του το παιδί.
  • Βάζουμε σε κάθε ποτηράκι αρκετό και διαφορετικό χρώμα τέμπερας και προσθέτουμε λίγο σαπούνι πιάτων (ώστε να "πιάνει" το χρώμα μας πάνω στο αλουμινόχαρτο). Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε να βάψουμε λίγο ωστε να δούμε αν "κολλάει" το χρώμα στο αλουμινόχαρτο. Αν δεν κολλάει, προσθέτουμε σαπούνι πιάτων.
  • Αφήνουμε το παιδί να δημιουργήσει τη ζωγραφιά του και όταν τελειώσει, αφήνουμε το έργο να στεγνώσει.
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κάδρο για αυτή την ιδιαίτερη ζωγραφιά, είτε με χαρτόνι που μπορεί να ζωγραφίσει το παιδί, είτε να καλύψουμε το χαρτονένιο κάδρο με αλουμινόχαρτο (τεντωμένο και λείο, ή ζαρωμένο για διαφορετική υφή).
  • Κρεμάμε το έργο στο δωμάτιο του παιδιού, στο διάδρομο με τις υπόλοιπες ζωγραφιές, στην κουζίνα, στο σαλόνι, στο μπαλκόνι!

Δημιουργώ με χρωματιστές μπουρμπουλήθρες: (2 μπολ, σαπούνι πιάτων, 2 διαφορετικά χρώματα τέμπερας, 2 καλαμάκια, λευκά χαρτιά, εφημερίδες)

  1. Βάζουμε λίγο νερό στα 2 μπολ, λίγο σαπούνι και λίγο χρώμα τέμπερας διαφορετικό σε κάθε μπολ.
  2. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Δίνουμε στο παιδί το καλαμάκι και του ζητάμε να φυσήξει μέσα στο μπολ (και στα δύο μπολ) ώστε να δημιουργηθούν οι μπουρμπουλήθρες.
  4. Απαλά ακουμπάμε πάνω από το μπολ το λευκό χαρτί (που το έχουμε κόψει σε τετράγωνο σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το μπολ), ώστε να κολλήσουν πάνω του οι χρωματιστές μπουρμπουλήθρες.
  5. Απαλά εναποθέτουμε το χαρτί με τις μπουρμπουλήθρες πάνω στην εφημερίδα και περιμένουμε να αρχίσουν να "σκάνε"... (Παρατηρούμε ότι δημιουργούνται χρωματιστοί τέλειοι κύκλοι). Αφήνουμε το χαρτί να στεγνώσει.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το άλλο μπολ, σε νέο χαρτί.
  7. Μπορούμε να κάνουμε πρόσμιξη των δύο χρωμάτων, τοποθετώντας το χαρτί πάνω από το ένα μπολ και αφού κολλήσουν οι μπουρμπουλήθρες, τοποθετούμε το ίδιο χαρτί στο άλλο μπολ. Πανδαισία χρωμάτων, όταν "σκάσουν" οι μπουρμπουλήθρες!

Στα παιδιά αρέσει πολύ να ανακατεύονται με νερά, σαπούνια, χρώματα και διασκεδάζουν πολύ. Ας τους φορέσουμε μία ποδιά, ας σηκώσουμε τα μανίκια τους και να έχουμε υπόψη μας οτι θα διασκεδάσουμε κι εμείς, θα γελάσουμε, θα βραχούμε αλλά και θα έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία μικρών έργων τέχνης. Καλή διασκέδαση!

Κυνήγι χάρτινης πεταλούδας: (χρωματιστά χαρτιά, ψαλίδι, μολύβι, μικρή απόχη)

  1. Σχεδιάζουμε πεταλούδες με το μολύβι στα χρωματιστά χαρτιά. (Μπορούμε να σχεδιάσουμε την μία πλευρά και να διπλώσουμε το χαρτί πριν το κόψουμε).
  2. Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, (από τριών ετών και περισσότερο περίπου) το αφήνουμε να κόψει το σχήμα της πεταλούδας ή το βοηθάμε, κόβωντας το εμείς. Φτιάχνουμε περίπου 10 και περισσότερες πεταλούδες.
  3. Μαζεύει το παιδί τις χάρτινες πεταλούδες και το παροτρύνουμε να τις πετάξει ψηλά και να τις κυνηγήσει με την απόχη.

Μπορούμε να παίξουμε μέσα στο σπίτι μα και έξω. Στην αυλή ή στην παιδική χαρά (προσοχή το μπαλκόνι αντενδείκνυται γιατί το παιδί θα εστιάσει στο να κυνηγήσει τις πεταλούδες και όχι στα κάγκελα). Και το παιχνίδι να συνεχιστεί ανακαλύπτοντας όλες τις πεταλούδες πάνω και πίσω από τα φυτά και τα δέντρα!

Κάρτες με ευχές: (χρωματιστά χαρτόνια Α4, χρώματα, πινέλα ή μαρκαδόροι, κόλα, ψαλίδι, φωτογραφία)

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να φτιάξουν μία κάρτα χριστουγέννων, πολύχρωμη και με τη δική τους ευχή.

  1. Διπλώνουμε 1 χαρτόνι μεγέθους Α4 στα δύο. Στην εξωτερική πλευρά μπορεί το παιδί να ζωγραφίσει ή να κάνει κολάζ ή να κολλήσει μια δική του φωτογραφία ή ... (υπάρχουν ανεξάντλητες ιδέες και τις περισσότερες τις έχουν τα παιδιά)
  2. Στην μία εσωτερική πλευρά μπορεί το παιδί να συνεχίσει να δημιουργεί και στην άλλη πλευρά, αφού το ρωτήσουμε τι θέλει να "πει" π.χ. στη θεία Ματίνα, να το γράψουμε υπογράφοντας με το όνομα του. Ακόμα και αν το παιδί ανακοινώσει στη θεία του οτι "Μου αρέσουν πολύ οι σοκολάτες θεία" θα είναι μία καταπληκτική και χαρακτηριστική κάρτα που σίγουρα θα θυμίζει όμορφες στιγμές μέσα στα χρόνια!

Ζωγραφική σε παράθυρο: (τέμπερα, νερό, πινέλο, εφημερίδες, κουτάλι, ξίδι, πανί)

Εσωτερική δραστηριότητα, κατάλληλη και για το χειμώνα. Ζωγραφική σε ένα παράθυρο ή καλύτερα σε τζαμόπορτα. Τι χρειαζόμαστε; Τέμπερες, νερό, πινέλα, εφημερίδες (για να καλύψουμε το πάτωμα), ίσως και χαρτοταινία για να οριοθετήσουμε το "τελάρο" μας στο παράθυρο και πολύ έμπνευση!
Μην ανησυχείτε... Καθαρίζεται με νερό και ακόμα καλύτερα αν προσθέσουμε ξίδι!
Υλικά:

  1. Δύο (2) κουταλιές χρωματιστή τέμπερα
  2. Μία (1) κουταλιά ζεστό νερό
  3. Μία (1) κουταλιά υγρού πλυσίματος πιάτων (βοηθάει στο να μην γλιστράει η τέμπερα)
  4. ίση ποσότητα ξίδι και νερό
  5. Μία παλιά πετσέτα ή πανί
  6. Μπολ για την ανάμιξη
  7. Κουτάλι για ανάμιξη
  8. Εφημερίδα (για να μην λερωθεί το πάτωμα)
  9. Πινέλο
  10. Παράθυρα

Οδηγίες:
Βάζουμε τις κουταλιές με την τέμπερα στο μπολ.
Ανακατεύουμε το νερό με την τέμπερα.
Προσθέτουμε το υγρό πλυσίματος πιάτων.
Ανακατεύουμε χωρίς να δημιουργήσουμε σαπουνάδα
Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν, δημιουργώντας στο παράθυρο ζωγραφιές! Το θέμα μας θα έχει στεγνώσει μετά από 5 - 10 λεπτά.
Όταν θα έρθει η ώρα να αφαιρέσουμε τη ζωγραφιά από το παράθυρο, ανακατεύουμε ίση ποσότητα νερού με ξίδι. Μία κούπα από το καθένα μάλλον θα μας φτάσει. Σκουπίζουμε με την πετσέτα ή το πανί.

Σπιτική πλαστελίνη: (θα χρειαστούμε αλεύρι, αλάτι, νερό, άθραυστο μπολ)

Ανησυχούμε συνεχώς για τα υλικά που χρησιμοποιούν οι έμποροι στις πλαστελίνες; Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας και σε συνεργασία με το παιδί μας. Είναι δραστηριότητα δημιουργική από το πρώτο της στάδιο και το μικρό μας μπορεί να αναμιχτεί σε όλα τα στάδια: Υλικά που θα χρειαστούμε:

  1. 1 φλιτζάνι αλάτι
  2. 1 φλιτζάνι αλεύρι
  3. 1 φλιτζάνι νερό
  4. κόπτες μπισκότων
  5. πλάστης
  6. χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)

Οδηγίες:

Βάζουμε το αλάτι και το αλεύρι σε ένα άθραυστο μπολ.
Φοράμε στο παιδί μια ποδιά (ώστε να μην λερωθούν πολύ τα ρούχα του) και το αφήνουμε να ανακατέψει το μείγμα, είτε με τα χέρια, είτε με ξύλινη κουτάλα.
Αργά προσθέτουμε το νερό (που αν θέλουμε έχουμε χρωματίσει πρώτα με το χρώμα ζαχαροπλαστικής).
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το μείγμα να γίνει μαλακό και ελαστικό. Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολ και το απλώνουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. 
Το περνάμε με τον πλάστη ώστε να αποκτήσει το ύψος που επιθυμούμε. Και το παιχνίδι συνεχίζει με το έτοιμο ζυμάρι - πλαστελίνη. Μπορούμε να φτιάξουμε σχήματα με τους
κόπτες μπισκότων ή με πλαστικά παιδικά μαχαίρια, ή να δημιουργήσουμε φιγούρες (αυτοκινητάκια, λουλούδια κα) σε συνεργασία με τα μικρά μας.
Στο τέλος φυλάσσουμε τη σπιτική πλαστελίνη μας στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο ή polybag.

Κουτσό εσωτερικού χώρου: (χρωματιστή ταινία)

  • Επιλέγουμε το δωμάτιο που θα παίξουμε κουτσό με το μικρό μας
  • Έχουμε αγοράσει κολλητική ταινία (χαρτοταινία ή μονωτική κ.α) και την τοποθετούμε στο πάτωμα σχηματίζοντας το περίγραμμα για το κουτσό
  • Ξεκινάμε ...

Ρομπότ από ανακυκλωμένα υλικά: (θα χρειαστούμε ένα μεταλλικό δοχείο, μεταλλικά στοιχεία, κομμάτια μαγνήτη, κόλλα)

Αυτή η κατασκευή μπορεί να μάθει στα μικρά μας την ανακύκλωση.

  1. Θα χρειαστούμε ένα μεταλλικό δοχείο καθαρό (από κονσέρβα ίσως) με στρογγυλές άκρες (αν υπάρχει υποψία για κάτι κοφτερό στο τελείωμα του κουτιού, μπορούμε να κολλήσουμε μονωτική ταινία).
  2. κολλάμε στο μαγνήτη τα μεταλλικά καπάκια και τα χρησιμοποιούμε για μάτια.
  3. κολλάμε στο μαγνήτη ένα μπουλόνι και το χρησιμοποιούμε για μύτη.
  4. κολλάμε στο μαγνήτη ένα κρίκο και το χρησιμοποιούμε για στόμα.
  5. τοποθετούμε στο πάνω μέρος του δοχείου σύρμα κουζίνας (για μαλλιά)

Χρησιμοποιούμε μεταλλικά στοιχεία και μη, που έχουμε κρατήσει από προηγούμενες χρήσεις. π.χ: μπουλόνια, κρίκους, μεταλλικά καπάκια, κομμάτια λάστιχου ή μαλλιά πλεξίματος και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία του προσώπου του μεταλλικού κουτιού. Το κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό, ή βιβλιοστάτης, ή μολυβοθήκη κ.α.

Δημιουργία πόλης: (θα χρειαστούμε τα παιχνίδια του παιδιού που μπορούν να συνθέσουν μια πόλη και μια κολλητική ταινία (όχι ζελοτέιπ)

  • Σε ένα κομμάτι του πατώματος (είτε με χαλί ή χωρίς) δημιουργήστε δίκτυο δρόμων με ευθείες και στροφές, με την κολλητική ταινία.
  • Μαζέψτε τα παιχνίδια του παιδιού και χωρίστε τα κατά θέμα (σπίτια, αυτοκίνητα, φορτηγά, φάρμα με ζώα, ανθρωπάκια, ζωάκια, τρένο, κατασκευές, σχολείο κλπ)
  • Τοποθετήστε κάθε θέμα στο τέλος κάθε δρόμου, δημιουργώντας μια πόλη
  • Ξεκινήστε τις διαδρομές με τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα τρένα, τους ανθρώπους και δημιουργήστε ιστορίες για το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.  (πηγή: savvysource.com)

Χιονισμένο σπίτι:[θα χρειαστούμε 1 χαρτί, 1 μαρκαδόρο (ή και περισσότερους), κόλλα λευκή (χωρίς διαλύτες) και βαμβάκι

  • Ζωγραφίζουμε στο χαρτί ένα σπίτι
  • Αφήνουμε το παιδί να χρωματίσει περισσότερο αν θέλει
  • Δείχνουμε στο μικρό μας πως να πασαλείψει με την κόλλα την στέγη του σπιτιού και το έδαφος γύρω από το σπίτι
  • Κόβουμε το βαμβάκι σε μικρά κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Τα δίνουμε στο παιδί για να τα κολλήσει στην σελίδα με το σπίτι, ώστε να φανεί χιονισμένη η στέγη και το έδαφος γύρω από αυτό.

Κιμωλία στο πεζοδρόμιο: (θα χρειαστούμε 1 κουτί με χρωματιστές μεγάλες κιμωλίες)

  • Οριοθετούμε ένα κομμάτι του πεζοδρομίου με κιμωλία και αφήνουμε το παιδί να ζωγραφίσει σε αυτό.
  • Μπορούμε να σβήνουμε τα σχέδια με ένα μεγάλο σφουγγάρι και να φτιάχνουμε καινούρια μαζί με το παιδί.
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε αθλητικές ασκήσεις με άλματα εις μήκος και ύψος, με στόχευση σημαδιών στο πεζοδρόμιο, κουτσό κλπ.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο καλοσωρίσματος για κάποιο μέλος της οικογένειας, στο πεζοδρόμιο της εισόδου του σπιτιού.

Αποτύπωμα ποδιού: (θα χρειαστούμε 1 άσπρο χαρτί, χρωματιστά κραγιόνια ή μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές ή νερομπογιές)

  • Λέμε στο παιδί να σταθεί πάνω σε ένα άσπρο χαρτί. Με κραγιόνια ή μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές ή νερομπογιές, φτιάχνουμε το περίγραμμα του ποδιού που έχει "πατήσει" το χαρτί.
  • Ακριβώς δίπλα φτιάχνουμε το περίγραμμα του δικού μας ποδιού.
  • Συγκρίνουμε και συζητάμε τις διαφορές των ποδιών μας.
  • Αφήνουμε το παιδί να "γεμίσει" με χρώμα τα αποτυπώματα και αναλόγως την ηλικία να ζωγραφίσει τα νύχια, να "βάλει" μανό ή αστεράκια κλπ.

Κούκλα 'καλύτερος φίλος': (θα χρειαστούμε 1 μεγάααααλο χαρτί, 1 μαρκαδόρο, 1 παλιό σεντόνι, κομμάτια υφάσματος ή πολύ βαμβάκι, κλωστή και βελόνα, παγιέτες και χάντρες)

  1. Λέμε στο παιδί να ξαπλώσει πάνω σε ένα μεγάλο χαρτί (που να το χωράει).
  2. Ζωγραφίζουμε το περίγραμμα του.
  3. Κόβουμε το περίγραμμα και το χρησιμοποιούμε ως πατρόν, σε ένα παλιό σεντόνι διπλωμένο στα δύο.
  4. Κόβουμε το σεντόνι σύμφωνα με το πατρόν κι έτσι έχουμε 2 ίδια περιγράμματα του παιδιού από σεντόνι.
  5. Ράβουμε τα 2 κομμάτια σεντονιού, εκτός από τις άκρες, για να μπορέσουμε να "γυρίσουμε" την κούκλα από την "καλή", αλλά να κάνουμε το γέμισμα.
  6. Γεμίζουμε την κούκλα με βαμβάκι ή κομμάτια υφασμάτων.
  7. "Κλείνουμε" (ράβουμε) τις άκρες.
  8. Μαζί με το παιδί, διαλέγουμε το στολισμό της κούκλας και είτε κολλάμε στρας ή παγιέτες ή αστραφτερά κομμάτια υφάσματος ή χάντρες κλπ, είτε τα ράβουμε.
  9. Μπορούμε να ντύσουμε το νέο φίλο του παιδιού μας, με τα ρούχα του.

Σελιδοδείκτες: (θα χρειαστούμε 1 κομμάτι χαρτί, κραγιόνια ή μαρκαδόρους, αυτοκόλλητο διάφανο)

  • Σε 1 κομμάτι χαρτί τοποθετούμε το χέρι του παιδιού, από τον αγκώνα μέχρι την παλάμη.
  • Σχεδιάζουμε το περίγραμμα και το κόβουμε.
  • Το παιδί χρωματίζει με κραγιόνια ή μαρκαδόρους το "χέρι του"
  • Στην πίσω πλευρά γράφουμε το όνομα του παιδιού και την ημερομηνία δημιουργίας του έργου του.
  • Κολλάμε και στις 2 πλευρές αυτοκόλλητο διάφανο και είναι έτοιμος ο σελιδοδείκτης μας.

Φυσάω το χρώμα: (θα χρειαστούμε 1 καλαμάκι, τέμπερες, χαρτιά)

  • Σε ένα χαρτί, ρίχνουμε λίγο χρώμα από τέμπερα.
  • Λέμε στο παιδί να φυσήξει μέσα από ένα καλαμάκι, το χρώμα.
  • Αναλόγως το αποτέλεσμα συνεχίζουμε και με άλλα χρώματα και παίζουμε με τα φυσήματα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διαφορετικά χαρτιά, για διαφορετικά εφέ με το χρώμα.

Ανθρωπομπαλονάκια: (θα χρειαστούμε μπαλόνια και αυτοκόλλητα ή μαρκαδόρους)

  • Φουσκώνουμε το μπαλόνι. balloon
  • Ζωγραφίζουμε το πρόσωπο ή κολλάμε τα αυτοκόλλητα ώστε να σχηματιστεί το προσωπάκι.
  • Και συνεχίζουμε αναλόγως πόσα ανθρωπάκια θέλουμε!

Σαπουνόφουσκες: (θα χρειαστούμε 1 δοχείο με νερό, λίγο σαπούνι για τα πιάτα και σύρμα)

  1. Γεμίζουμε το δοχείο με νερό.
  2. Προσθέτουμε λίγο σαπούνι για τα πιάτα.
  3. Φτιάχνουμε με το σύρμα ένα δαχτυλίδι και μία προεξοχή για να το κρατάμε.
  4. Βουτάμε το δαχτυλίδι στο δοχείο, το βγάζουμε και φυσάμε απαλά.

Tip: αν προσθέσουμε γλυκερίνη για γλυκά (από το φαρμακείο), οι σαπουνόφουσκες θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια= 1 λίτρο νερό + 1 κουτ. γλυκού σαπούνι + 1 κουτ. γλυκού γλυκερίνη πηγή: how to make bubbles

κατασκευή Τραίνου: (θα χρειαστούμε 3 ή περισσότερα διαφορετικών ειδών κουτιά, σκοινί, καλαμάκια, ψαλίδι)

  1. Με το ψαλίδι κάνουμε μικρή τρύπα στο κέντρο της πίσω και μπροστινής πλευράς κάθε κουτιού.
  2. Περνάμε ένα κομμάτι σκοινιού περίπου 30 εκ. στην πίσω τρύπα του 1ου κουτιού και το δένουμε με 1 κομμάτι από καλαμάκι πλαστικό (ώστε να μην φύγει το σκοινί από την τρύπα, όταν θα τραβάμε πράγματα με το τρενάκι).
  3. Την άλλη άκρη του σκοινιού την περνάμε στην μπροστινή τρύπα του επόμενου κουτιού, με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή δένουμε την άκρη του σκοινιού (αφού την έχουμε περάσει από την τρύπα) σε ένα κομμάτι πλαστικό καλαμάκι.
  4. Με τον ίδιο τρόπο ενώνουμε όλα τα κουτιά μέχρι να τελειώσει το τρένο.
  5. Για την μπροστινή λαβή χρησιμοποιούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι σκοινιού. Δένουμε την μία άκρη του στο κέντρο της μπροστινής πλευράς του κουτιού (που έχουμε κάνει ήδη μία τρύπα), με ένα καλαμάκι πλαστικό. Στο τελείωμα του σκοινιού μπορούμε να δέσουμε ένα μακρόστενο ξύλο, ή ένα πλαστικό μπουκαλάκι από βιταμίνες που το έχουμε ανοίξει και από τις δύο πλευρές, ώστε να περάσουμε το σκοινί από μέσα και να το δέσουμε αφήνοντας χώρο για τη λαβή.

Μπορούμε να έχουμε ζωγραφίσει από πριν τα κουτιά μαζί με το παιδί. Ή μπορούμε απλά να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει ανάλογα με την ηλικία του και τις δεξιότητες του. Το σίγουρο είναι οτι θα ξετρελαθεί να έχει ένα τρενάκι να βάζει μέσα τα παιχνίδια του και να τα σέρνει μαζί του...!

 

bgsubmenu_end

Και ο κατάλογος συνεχώς θα μεγαλώνει καθώς περνάει ο καιρός ... και βρίσκουμε νέα παιχνίδια για να παίζουμε όλοι μαζί!

Κάθε γονιός μπορεί να κρίνει ποιες δραστηριότητες ταιριάζουν στην ηλικία και στα "γούστα" του παιδιού του και να το κατευθύνει ανάλογα. Εμείς σας δίνουμε τις ιδέες, τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε, επεκτείνετε, προσαρμόσετε ή απορρίψετε.

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!