παιδί με γυαλιά που κοιτάει με βλέμμα σκανταλιάς στο φακό

Παιχνίδια ανά ηλικία

Μάθετε τα παιχνίδια ανά ηλικία (από μωρά έως 12 χρονών) που προτείνουμε να παίξετε ή να πάρετε ως δώρο στα αγαπημένα σας μικρά.

Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και ωριμάζουν μέσω του παιχνιδιού. Γνωρίζουν τον εαυτό τους και αναπτύσσουν σχέσεις. Μαθαίνουν να επικοινωνούν, αντιλαμβάνονται τους ρόλους, τις ευθύνες και αποκτούν άποψη. Καθρεφτίζουν από τον τρόπο που παίζουν, το πως θα αντιμετωπίσουν τους άλλους, όταν μεγαλώσουν. Δηλαδή, αναπτύσσεται η προσωπικότητα τους καθώς παίζουν και ενισχύεται η δημιουργικότητά τους.

 

Το παιχνίδι τα βοηθά στην ικανότητα συγκέντρωσης, στη δημιουργικότητα, ενισχύει τον αυθορμητισμό τους. suitcase locksΤα βοηθάει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν προβλήματα. Βοηθάει και εμάς τους γονείς, να μάθουμε το παιδί μας παρατηρώντας το. Μας βοηθάει να μάθουμε και τον εαυτό μας παρατηρώντας την αντίδραση μας στα παιχνίδια του.

Τα παιχνίδια είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγαλώματος των παιδιών. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί, το πότε είναι ασφαλές ένα παιχνίδι, ανεξαρτήτου ηλικίας που απευθύνεται: 

Ασφαλές είναι το παιχνίδι που:

  • δεν έχει κοφτερές άκρες, ώστε να κινδυνεύει το παιδί απο κόψιμο,
  • που δεν έχει χαλαρές συνδέσεις,
  • που δεν έχει μικρά κομμάτια που ξεκολλάνε,
  • που δεν αποτελείτε από μικρά αντικείμενα (για παιδιά μικρότερα των 3 χρονών),
  • που δεν είναι φτιαγμένο από εύπλαστα υλικά που μπορούν να καταποθούν (για παιδιά μικρότερα των 3 χρονών)
  • που δεν εμπεριέχει τοξικές μπογιές (για δαχτυλομπογιές, μαρκαδόρους κλπ)
  • που είναι καθαρό
  • που προέρχεται από αξιόπιστη κατασκευάστρια εταιρία, με ελέγχους ποιοτικούς
  • και το αγοράσατε από αξιόπιστο μαγαζί που μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε περίπτωση που χρειαστείτε κάτι.

 

Παιχνίδια για μωρά από 0 - 2 μηνών:

μαλακά παιχνίδια, λαστιχένια παπάκια, μαλακά σφουγγάρια, χρωματιστές μπουγελόφατσες, κρεμαστά αντικείμενα για την κούνια του μωρού, μουσική με τραγούδια, νανουρίσματα, παραμύθια κλπ, κουδουνίστρες, κρίκοι οδοντοφυΐας, μαλακά κουκλάκια...

Το πρώτο του παιχνίδι μπορεί να είναι το καθημερινό του μπάνιο. Κατά τη διάρκεια του, χρειαζόμαστε μαλακά παιχνίδια, λαστιχένια ή πλαστικά, με έντονα χρώματα και διαφορετικές υφές. π.χ. λαστιχένια παπάκια, χρωματιστές μπουγελόφατσες και μαλακά σφουγγάρια για να το πιτσιλάμε, να γελάμε και να χαλαρώνουμε. Μπορούμε να του μιλάμε, να του παίζουμε κουκλοθέατρο και να το χαϊδεύουμε. Αντιλαμβάνεται έτσι την αίσθηση της αφής και διεγείρουμε την όραση και την ακοή.

Τα κρεμαστά αντικείμενα πάνω από την κούνια του μωρού, το μαθαίνουν να παρακολουθεί την κίνηση τους (κυκλική ή δεξιά - αριστερά) και αναπτύσσουν την εστίαση των ματιών. Καθώς μεγαλώνει, συντονίζει τα χέρια με τα μάτια στην προσπάθεια του να το πιάσει.
Οι ήχοι που περιλαμβάνονται στην μουσική, στα παραμύθια, στα αγαπημένα μας τραγούδια που του τραγουδάμε. Το μωρό χαλαρώνει, μαθαίνει καινούριους ήχους και αντιλαμβάνεται νέα ερεθίσματα.

Οι κουδουνίστρες διεγείρουν την ακοή και συντονίζουν τα μάτια με τα χέρια. Σε περιπτώσεις που το μωρό είναι εκνευρισμένο, μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή και να το ηρεμήσουμε. Για τα νεογέννητα προτιμούνται οι υφασμάτινες κουδουνίστρες και για για τα λίγο μεγαλύτερα μωρά, οι κουδουνίστρες με διαφορετικές υφές, όπως με κρίκους οδοντοφυίας, με μαλακά πλαστικά παιχνίδια και διάφορα υφάσματα χρωματιστά.
Κουκλάκια μαλακά. Συντροφεύουν το μωρό από νεογέννητο έως την προ-εφηβεία. Στο ξεκίνημα του, το μωρό δεν μπορεί να τα αντιληφθεί και να παίξει, αλλά καθώς περνάει ο καιρός τα αναζητά και ανακουφίζεται μέσα απο αυτά. Μπορούμε να μάθουμε στο μωρό μας πως να ασχολείται με το κουκλάκι του, παίζοντας εμείς με αυτό. Μιλώντας στο κουκλάκι, θα μάθει και σαν παιδί να του μιλάει και να το κάνει παρέα, να το συντροφεύει.

Προϊόντα οδοντοφυΐας, που το ανακουφίζουν και εξασκούν τα ούλα του.

 

 

Παιχνίδια για μωρά από 2 - 6 μηνών: μαλακές μπάλες, υφασμάτινοι κύβοι, γυμναστήριο για μωρά...

Μαλακές μπάλες για τον συντονισμό των μικρών μυών και της ανάπτυξης της λαβής καθώς το μωρό πετάει τη μπάλα και την ξαναπιάνει.
Υφασμάτινοι κύβοι για να αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα μεγέθη και τις διαστάσεις καθώς ξεκινά να τα στήνει το ένα πάνω στο άλλο.
Γυμναστήριο για μωρά. Τους αρέσει πολύ και μπορούν να καθίσουν αρκετή ώρα ξαπλωμένα ανάσκελα προσπαθώντας να πιάσουν τα πολύχρωμα αντικείμενα που κρέμονται.

 

 

Παιχνίδια για μωρά από 6 - 12 μηνών:

κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο, αυτοκινητάκια, τρενάκια, αεροπλανάκια, κουζινικά, διάφανες μπάλες με αντικείμενα στο εσωτερικό τους... 'κλικ' για την ανάλυση...

Κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο. Εξασκεί το συντονισμό των ματιών με τα χέρια.

Αυτοκινητάκια, τρενάκια, αεροπλανάκια και οτιδήποτε μπορεί να συρθεί στο πάτωμα. Διασκεδάζει πολύ το παιδί στην προσπάθεια του να μιμηθεί τη μαμά που κάνει "τσαφ-τσουφ" και νιώθει υπερήφανο που κατάφερε να σύρει το τρένο.

Τα κουζινικά μας. Είναι δημιουργικό παιχνίδι και αρέσει στα μωρά να δημιουργούν ήχους και να μας αντιγράφουν. ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα απο αυτά και ως δια μαγείας ηρεμεί το μωρό όταν είναι εκνευρισμένο.

Διάφανες μπάλες που περιέχουν ένα αντικείμενο μέσα. Διασκεδάζει το μωρό καθώς σπρώχνει τη διάφανη μπάλα και παρατηρεί το παπάκι μέσα της που στριφογυρίζει.

 

 

Παιχνίδια για προνήπια από 1 - 3 χρονών... 

Παζλ
Τουβλάκια
Μαλακά ζωάκια
Κουβαδάκια με φτυαράκια
Ίπποι
Σετ εργαλείων
Παιχνίδια μπάνιου
Μπογιές και χαρτιά
Κύβοι
Μπάλες
Βιβλία

 

 

Παιχνίδια για νήπια από 3 - 5 χρονών ... 

Παζλ
Παιχνίδια κατασκευών
Βιβλία
Τρίκυκλα ποδηλατάκια
Σκηνικά και φιγούρες
Καλλιτεχνικά
Μπάλες
Οχήματα
Μουσικά όργανα
Μουσική
Οικιακός εξοπλισμός
Κύβοι
Τουβλάκια
Ινδιάνικη σκηνή
Επιτραπέζια παιχνίδια
Καλειδοσκόπια
Μπόουλιν
Κούκλες και ρούχα που αλλάζει
Μεταμφιέσεις
Πίνακας και κιμωλίες
Σετ εργαλείων
Σκοινάκι
Τραμπολίνο
Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

 

 

Παιχνίδια για παιδιά από 5 - 8 χρονών ... 

Επίσκεψη στο πλανητάριο, ενυδρείο, εθνικό πάρκο, αγρόκτημα, μουσείο
Ιστορίες και παραμύθια
Δραστηριότητες με μουσική, χορό, καλλιτεχνικά
Πειράματα, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία
Περίπατοι
Σύνθετες κατασκευές (π.χ. δενδρόσπιτο)
Κηπουρική και φροντίδα κήπου
Ηλεκτρονικά παιχνίδια και μη
Μουσικά όργανα
Ποδήλατα
Προγράμματα computer
Παιχνίδια κατασκευών
Σκοινάκι
Χαρταετοί
Μαριονέτες
Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

 

 

Παιχνίδια για παιδιά από 9 - 12 χρονών ... 

Επιτραπέζια παιχνίδια
Μοντελισμός
Εξιστόρηση οικογενειακών γεγονότων, ιστοριών, παραμυθιών, καταστάσεων
Χειροτεχνίες
Κατασκευές
Βιβλία
Μουσικά όργανα
Ηλεκτρονικά παιχνίδια
Προγράμματα computer
Κούκλες & οχήματα
Cd player
Κατοικίδια ζώα
Μικροσκόπια και επιστημονικά σετ
Φωτογραφική μηχανή
Computer
Τηλεσκόπιο
Εργαλεία
Παιχνίδια στρατηγικής

 

 

Σε όλα τα παιχνίδια εμπεριέχεται σήμανση για την κατάλληλη ηλικία που μπορεί να το αξιοποιήσει, να το παίξει, να το χαρεί.

Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές των παιχνιδιών. Αν το παιχνίδι δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία τους, δεν ασχολούνται μαζί του για περισσότερο από ένα λεπτό.

Και προσοχή. Ίσως οι μπαταρίες δεν εμπεριέχονται και χρειάζεται να τις αγοράσουμε ξεχωριστά.

 

Καλό παιχνίδι!

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!