πολλά πολύχρωμα μπαλόνια

Παιδικό Πάρτι

Κοντά στα γενέθλια του παιδιού, όλοι οι γονείς οργανώνουν το παιδικό πάρτι γενεθλίων και αναρωτιούνται: "Να του κάνω πάρτι; Ποιους και πόσους να καλέσω; Να έχω κλόουν ή παιδαγωγό; Το σαλόνι μου ενδείκνυται ή στον παιδότοπο θα περάσουν καλύτερα; Ποιο φαγητό είναι το κατάλληλο;

Αυτές είναι λίγες από τις ερωτήσεις που σκεφτόμαστε οργανώνοντας το παιδικό πάρτι. Ας τις αναλύσουμε για να βρούμε τη λύση:

Η ηλικία του παιδιού είναι σημαντικό κριτήριο για όλες τις αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε:

Αν είναι τα πρώτα ή τα δεύτερα γενέθλια που δεν μπορεί να συμμετέχει το παιδί ενεργά, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να κάνουν το πάρτι στο σπίτι τους καλώντας τους κοντινούς συγγενείς και τους νονούς.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες που τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια, εμφανίζονται τα παραπάνω ερωτήματα. Η τελική απόφαση δεν είναι δύσκολο να παρθεί, αν σκεφτούμε και απαντήσουμε στις σωστές ερωτήσεις:

  

Πόσες ώρες μπορεί να κρατήσει το πάρτι;

Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και το πρόγραμμα ξεκούρασης που χρειάζεται. Θα μπορούσε να κρατήσει από 2 ώρες έως 5 (!)

  

Πόσα παιδάκια και ποιών ηλικιών παιδιά θα περάσουν ευχάριστα στο πάρτι του παιδιού μας;

Αναλόγως του χώρου που θα κάνουμε το πάρτι, ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν άνετα. Οι ηλικίες καλό θα είναι να είναι σχετικές. Δηλαδή όλοι οι φίλοι του παιδιού που θα μπορούν να μοιραστούν και να περάσουν όμορφα με τις ίδιες δραστηριότητες.

  

Πόσοι ενήλικες θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο πάρτι μας;

Ένας κατά προσέγγιση αριθμός ενηλίκων και παιδιών θα μας χρειαστεί ώστε να κανονίσουμε σωστά την ποσότητα του φαγητού και των ποτών - ροφημάτων.

  

Θα πάρουμε δωράκια για τα παιδάκια;

Συνηθίζεται η ανταλλαγή δώρων, ώστε όλα τα παιδάκια να φεύγουν ευχαριστημένα από το πάρτι. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Μερικές ιδέες για μικρά φτηνά δωράκια, είναι: σημειωματάριο με μολυβάκι και γόμα, πλαστελίνες, στέκες για τα μαλλιά, νεροπίστολα, ψεύτικα μουστάκια, face painting, μία φιγούρα Lego, γυαλάκια κολύμβησης, μεγάλα μπαλόνια, ποπ κόρν, ζαχαρωτά και ότι άλλο σκεφτούμε!

  

Πόσα χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε;

Θα καταλάβουμε πιο γρήγορα την τοποθεσία του πάρτι, την επιλογή των παιχνιδιών - δραστηριοτήτων, την ποσότητα και το είδος του φαγητού κλπ. όταν συνειδητοποιήσουμε το σύνολο των χρημάτων που μπορούμε να ξοδέψουμε.

  

Θα προσλάβουμε κλόουν ή παιδαγωγό για τα παιχνίδια τους;

Αν η ηλικία το επιτρέπει, η δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια του πάρτι και το γενικό πρόσταγμα της διασκέδασης, από κάπου πρέπει να έρθει. Μπορεί ένας κλόουν να απασχολήσει τα παιδιά για μία ώρα, ή μία παιδαγωγός να τους κάνει ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Μπορεί να θελήσουμε  στο παιδικό πάρτι να έχουμε το αγαπημένο καρτούν του παιδιού, το οποίο απλώς θα στέκεται και θα το φωτογραφίζουν οι παρευρισκόμενοι με τα παιδάκια τους. Μπορεί όμως και στην οικογένεια να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος, που θα κατευθύνει τα μικρά σε τρελό παιχνίδι και να μην χρειαστεί να προσλάβουμε κάποιον άλλον για αυτή την "δουλειά". Μην σκεφτείτε ότι θα μπορέσετε εσείς να απασχολήσετε εσείς όλα τα παιδάκια, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα φροντίζετε τους ενήλικες καλεσμένους σας και τον ανεφοδιασμό του μπουφέ...

  

Ποιο είναι το "σωστό" φαγητό σε ένα παιδικό πάρτι;

Κάποιοι γονείς προτιμούν τα "στεγνά" φαγητά, όπως κεφτεδάκια, σάντουιτς, πιτούλες ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν το κανονικό "πλούσιο" γεύμα. Ίσως σκεφτείτε ότι "για μία μέρα μπορούν τα παιδιά να καταναλώσουν τσιπς, γαριδάκια και πίτσες".  Ίσως πάλι μπορείτε να τα συνδυάσετε όλα, ώστε να αποφασίσουν οι γονείς του κάθε παιδιού το πόσο "υγιεινό" θα είναι το γεύμα του παιδιού τους.

  

Πρέπει να προβλέψουμε φαγητό και ποτό για τους ενήλικες;

Εξαρτάται από το οικονομικό πλαίσιο που θα κινηθούμε. Μπορεί να έχουμε κανονίσει μπουφέ για όλους ή κάτι διαφορετικό για τους ενήλικες, τη στιγμή που τα παιδιά θα είναι απασχολημένα με κάποια δραστηριότητα και σαφώς θα έχουν τελειώσει με το δικό τους φαγητό. Μπορεί το φαγητό να μην το  θεωρήσουμε σημαντικό και να αποφασίσουμε ότι σαντουιτσάκια και αναψυκτικά είναι αρκετά. Και πιστέψτε με, στα παιδικά πάρτι οι ενήλικες είναι ευχαριστημένοι με ένα απλό σνακ και καφέ, αναψυκτικό, χυμό. 

  

Ποια είναι τα μέρη που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα παιδικό πάρτι;

Ανάλογα την εποχή του χρόνου που θα κάνουμε το πάρτι, θα καθοριστεί και το μέρος.

  • Το σπίτι μας ή ενός κοντινού μας προσώπου, που θα παρέχει άνετο σαλόνι και μπαλκόνι εφ' όσον χρειαστεί. Μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε ..  το καθάρισμα πριν και μετά, το αν θα κάνουμε μπουφέ ή τραπέζι, το μαγείρεμα ή το catering, το αν θα χρειαστούμε βοήθεια για το σερβίρισμα, το μάζεμα, τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των παιδιών ... κ.α.
  • Η παιδική χαρά ή το κοντινό πάρκο (!) που προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση από την πλευρά των γονιών και το κουβάλημα - στήσιμο τραπεζιών για το μπουφέ και την τούρτα. Μπορούμε να σκεφτούμε αν θα έχουμε μουσική, τι θα κάνουμε όταν τα παιδιά ζητήσουν τουαλέτα, πόσα πακέτα μωρομάντηλα θα χρειαστούμε, κ.α.
  • Παιδότοποι: Συνήθως οι παιδότοποι δίνουν την επιλογή catering δικό τους ή δικό μας, με κλόουν ή παιδαγωγό ή καρτούν χαρακτήρα ή χωρίς,  μικρά παιχνιδάκια για όλα τα παιδιά φεύγοντας, δημιουργική απασχόληση ή αθλήματα σε μορφή παιχνιδιού. Εξαρτάται στο είδος του παιδότοπου που θα απευθυνθούμε. Μπορεί να προτιμήσουμε τον κλασικό παιδότοπο με τις κλειστές εγκαταστάσεις - κλουβιά με τσουλήθρες και πλαστικές μπάλες.  Ή τα φουσκωτά παιχνίδια με τις τεράστιες τσουλήθρες, με δραστηριότητες όπως τραμπολίνο, κρίκους, αναβάσεις, τρενάκια κ.α. Ή μπορεί να προτιμήσουμε χώρους παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, σε πιό επαγγελματική μορφή από τους παιδότοπους, μιας που διαθέτουν παιδαγωγούς, δημιουργική απασχόληση, ξεχωριστό χώρο για τους ενήλικες, με άμεση πρόσβαση προς τα παιδιά και γενικότερα αναλαμβάνουν να οργανώσουν τα πάντα, εφ' όσον αυτό τους ζητηθεί.
  • Φάστ Φούντ: Διοργανώνουν παιδικά πάρτι, διαθέτουν παιδότοπο και δίνουν δωράκια στο τέλος αν αυτή είναι η συμφωνία. Στα συν ότι ως συνήθως πληρώνουμε ανάλογα με την κατανάλωση και τα άτομα που παρευρίσκονται (και όχι τιμή πακέτο) και στα μείον ότι ως συνήθως δεν υπάρχει παιδαγωγός ή υπεύθυνος άνθρωπος να προσέχει τα παιδιά μέσα στον παιδότοπο.

σχέδιο με κλόουν

Όποια και αν είναι η ηλικία του παιδιού, σημαντικό κομμάτι του πάρτι είναι η τούρτα του. Μπορούμε να επιλέξoυμε μαζί με το παιδί, μία τούρτα που να απεικονίζει τον αγαπημένο ήρωα του (από τον Spiderman μέχρι τη Χιονάτη) και να έχουμε κάνει προπόνηση το τραγούδι γενεθλίων και το σβήσιμο των κεριών, ώστε να μην "μπλοκάρει" το παιδί την ώρα που το κοιτούν όλοι και του φωνάζουν "σβήστα βρε!!!".

  

Κλείνοντας να αναφέρω το πόσο σημαντικός είναι ο ρυθμός στη ζωή των παιδιών και πόσο πιο "ζωντανό" γίνεται ένα παιδικό πάρτι που περιέχει μουσική που μπορεί να συμβάλλει στην εκτόνωση της φοβερής ενέργειας που διαθέτουν τα μικρά μας!

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!