κοντινό πλάνο μωρού που είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του

Συμβουλές για την προετοιμασία του ύπνου

Το μωρό σας ξενυχτάει κι εσείς μαζί του; Διαβάστε παρακάτω διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να προετοιμαστεί το μωρό για έναν ήσυχο ύπνο.

Σωστά έχετε καταλάβει ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει στις συνήθειες του. Η Κάρεν Σιώτη-Wolf, παιδαγωγός με εξειδίκευση στη βρεφική ηλικία προτείνει τρόπους για να κοιμόμαστε όλοι!

 

Το θέμα του ύπνου στα μικρά παιδιά είναι περίπλοκο και το κάθε παιδί έχει δικό του χαρακτήρα και ανάγκες. Υπάρχουν βέβαια κάποιες καλές συνήθειες γύρω από τον ύπνο, που μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία.

Θα ξεκινήσω από το πιο σημαντικό που είναι η σταθερή ρουτίνα:

Η σωστή προετοιμασία για τον ύπνο βοηθάει το παιδί να κοιμηθεί πιο καλά και πιο ήρεμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Επίσης ο ήρεμος ύπνος στη διάρκεια της νύχτας εξαρτάτε από τον ύπνο που κάνει το παιδί στη διάρκεια της ημέρας. (Να υπολογίσετε ότι για το βραδινό ύπνο θέλει το λιγότερο μια ώρα προετοιμασίας πριν κοιμηθεί).

  

Η προετοιμασία για τον ύπνο μπορεί να είναι η εξής:

Τρώει το φαγητό του, κάνει μπάνιο, παίζουμε ήσυχα  μαζί του για να ηρεμίσει, πλένει  δόντια κτλ. Του διαβάζουμε  ένα βιβλίο, λέει καληνύχτα στα αγαπημένα του λούτρινα ζωάκια/κουκλάκια, του τραγουδάμε και το καληνυχτίζουμε. 

  

Πολλά μωρά κλαίνε και συχνά ζητάνε από τους γονείς τους να ξαναμπούν στο δωμάτιο. Εσείς θα κρίνεται πότε πιστεύετε ότι σας έχει ανάγκη το παιδί σας.

  

Προτείνω :
  1. να υπάρχει σταθερή ώρα που κοιμάται το μωρό/μικρό παιδί και όχι πολύ αργά, να μην περιμένετε να σας πει ότι νυστάζει γιατί η πλειοψηφία των παιδιών δεν ζητάνε να πάνε για ύπνο, απλώς παρακουράζονται και  εκνευρίζονται και έτσι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Καθησυχάστε το μωρό / μικρό παιδί και πείτε του ότι απλώς πάει για ύπνο και ότι το αγαπάτε και είστε διπλά.
  2. Συχνά για ευκολία ο γονιός κοιμίζει το παιδί στην κρεβατοκάμαρα του  και έπειτα το μετακινεί στην κούνια του. Δεν συνιστάτε σε καθημερινή βάση γιατί το παιδί συνηθίζει και δεν δέχεται μετά την κούνια του και το δωμάτιο του. Κάντε τον κόπο να ξεκινήστε σωστά, βοηθήστε το να αγαπήσει το δωμάτιο του και να το συνηθίσει. Σίγουρα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις  και δεν είναι καθόλου κακό να κοιμάται καμία φορά στο κρεβάτι σας αλλά να μην είναι αυτή η καθημερινή του ρουτίνα. Είναι  φυσιολογικό το παιδί να θέλει να είναι στο κρεβάτι σας. Υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από την μυρωδιά και ζεστασιά από το κρεβάτι των γονιών;
  3. Εάν το μωρό σας μάθει να βγαίνει από την κούνια του πριν το θέλετε, θα επιμείνετε με ήρεμο αλλά  αυστηρό τόνο ότι δεν πρέπει να βγαίνει. Όταν βγαίνει θα το ξαναπηγαίνετε  πίσω. Δώστε του ένα αγαπημένο ζωάκι/κουκλάκι η ένα πάνινο βιβλίο. Εάν επί μέρες συνεχίσει και νομίζετε ότι είναι επικίνδυνο, χαμηλώστε  τα κάγκελα  για να μπαίνει μόνο του ή βγάλτε τα τελείως. Θα επιμείνετε και εάν κλαίει λιγάκι δεν πειράζει. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μια αγκαλιά και τρυφερά λογάκια κάνουν θαύματα.

 

γράφει: Κάρεν Σιώτη-Wolf / Παιδαγωγός με εξειδίκευση στην βρεφική και προσχολική ηλικία (0-3 ετών)

 

ενδιαφέροντα άρθρα: 

όρια στη συμπεριφορά του παιδιού

εκπαίδευση τουαλέτας

προετοιμασία για το σχολείο από τη βρεφική ηλικία

   

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!