αυτάκι νεογέννητου

Εγκυμοσύνης Ημερολόγιο

Εβδομαδιαίο ημερολόγιο εγκυμοσύνης για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θεωρήστε το ως πρώτη ενημέρωση. Για το εξατομικευμένο σας ημερολόγιο συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Tips:

  • Ο γιατρός σας είναι ο πολύτιμος φίλος σας σε όλη τη διαδικασία της κύησης. Συζητήστε μαζί του και την παραμικρή απορία, ανησυχία, ελπίδα σας. Εμπιστευτείτε τον.
  • Το χρώμα των ματιών του μωρού δύσκολα προβλέπεται. Πάνω από 20 γονίδια καθορίζουν το χρώμα των ματιών και όλες τις εναλλακτικές. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποιο χρώμα στα μάτια μεταξύ των άμεσων συγγενών, μπορεί να το πάρει το μωρό κι ας μην το έχουν οι γονείς του.
  • Η ομάδα αίματος του μωρού, καθορίζεται αποκλειστικά από τον ένα ή τον άλλο γονιό.
  • Η μελαγχολία  της κύησης είναι συχνή. Μιλήστε στον γιατρό σας.
  • Είναι σημαντική η κατανάλωση  αρκετού νερού καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αύξησης και του όγκου του αίματος και της διηθητικής λειτουργίας των νεφρών. Χρειάζεται περισσότερο από 1,5 λίτρο την ημέρα.

Εβδομάδες 1-4

Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας. Το έμβρυο, μια σφαίρα γρήγορα πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων, ενσωματώνεται στο ενδομήτριο. Για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες του πρώτου μήνα ουσιαστικά η γυναίκα δεν αισθάνεται πραγματικά έγκυος. Όταν εμφανίζεται η αποκαλούμενη βλαστοκύστη, μια μικροσκοπική μάζα κυττάρων, ενσωματώνεται στο ενδομήτριο, το οποίο παχαίνει για να την υποστηρίξει.

 

Εβδομάδα 5

Η βλαστοκύστη αναπτύσσεται γρήγορα. Για πολλές γυναίκες το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστερημένη περίοδος. Τα τεστ εγκυμοσύνης θεωρούνται κατά ένα μεγάλο μέρος αξιόπιστα. Εάν το πρώτο τεστ είναι αρνητικό, ένα δεύτερο μερικές ημέρες αργότερα μπορεί να αποδειχθεί θετικό.

 

Εβδομάδα 6

Το διακολπικό υπερηχογράφημα γίνεται για να ελεγχθεί ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι έκτοπη -εξωμήτρια- και για να βεβαιωθούμε ότι η καρδιά του μωρού άρχισε να χτυπά. Το έμβρυο έχει μέγεθος ενός φασολιού και το νευρικό σύστημα αρχίζει να διαμορφώνεται. Το έμβρυο έχει ήδη το κυκλοφορικό του σύστημα και μπορεί να έχει διαφορετική ομάδα αίματος από τη μητέρα του. Διαμορφώνεται ο ομφάλιος λώρος και εμφανίζονται οι μικροσκοπικές προεξοχές που θα γίνουν τα άκρα του μωρού.

 

Εβδομάδα 7

Η καρδιά του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται. Η πρωινή ναυτία και άλλες παρενέργειες της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν. Αυτήν την περίοδο πολλές γυναίκες πρέπει να ουρήσουν συχνότερα και αισθάνονται ευαίσθητες και οξύθυμες. Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά δεδομένου ότι η οργανογένεση του εμβρύου γίνεται στις πρώτες 12 εβδομάδες.

 

Εβδομάδα 8

Το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται γρήγορα, ειδικά ο εγκέφαλος. Το κεφάλι παίρνει σχήμα και εμφανίζονται τα μάτια κάτω από το δέρμα του προσώπου. Τα άκρα των εμβρύων αυξάνονται και μοιάζουν περισσότερο με χέρια και πόδια. Όλα τα εσωτερικά όργανα αναπτύσσονται και γίνονται πιο σύνθετα.

 

Εβδομάδα 9

Το έμβρυο είναι περίπου 5cm με το κεφάλι του να πτυχώνεται επάνω στο στήθος του. Έχει αναπτύξει τα σημαντικά όργανά του, τα μάτια και τα αυτιά.

 

Εβδομάδα 11

Ο ομφάλιος λώρος διαμορφώνεται πλήρως, παρέχοντας το αίμα και απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού του εμβρύου. Το έμβρυο τώρα φαίνεται πλήρως ανθρώπινο. Στο στάδιο αυτό (11-14 εβδομάδες) γίνεται ο έλεγχος της Αυχενικής Διαφάνειας και ο πρώτος υπερηχογραφικός έλεγχος της σωστής ανατομίας του εμβρύου -άκρα, κρανίο, στομάχι, ουροδόχος κύστη κλπ. Ταυτόχρονα γίνεται ο αιματολογικός έλεγχος (PAPP-A και β χοριακή γοναδοτροπίνη) για τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης Συνδρόμου Ντάουν (Down). Εδώ ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη τροφοβλάστης - χοριακές λάχνες.

 

Εβδομάδα 12

Μετά από αυτήν την εβδομάδα ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πολύ. Πολλές γυναίκες αναγγέλλουν την εγκυμοσύνη τους στους φίλους και τους συγγενείς. Το έμβρυο αυξάνεται σε μήκος γρηγορότερα, ήδη είναι περίπου 8 εκατ. μακρύ και ζυγίζει 60 γραμμάρια. Ο πλακούντας τώρα είναι πλήρως διαμορφωμένος.

 

Εβδομάδα 13

Η μήτρα γίνεται μεγαλύτερη και αρχίζει να εξέχει από τη λεκάνη.  

 

Εβδομάδα 14

Βρισκόμαστε περίπου στο 1/3 της διάρκειας της εγκυμοσύνης. Η μέση εγκυμοσύνη διαρκεί 280 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

 

Εβδομάδα 15

Από την εβδομάδα αυτή μπορεί να γίνει με ασφάλεια η αμνιοκέντηση.

 

Εβδομάδα 16

Το υπερηχογράφημα δείχνει με βεβαιότητα εάν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι. Το έμβρυο καλύπτεται με ένα χνούδι μέχρι την τελευταία εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό χρησιμεύει πιθανώς ως κάποια μορφή μόνωσης και προστασίας για το δέρμα.

 

Εβδομάδα 17

Το έμβρυο μπορεί να ακούσει τους θορύβους από τον έξω κόσμο. Από αυτό το στάδιο η μητέρα είναι εμφανώς έγκυος και η μήτρα αυξάνεται σε όγκο.

 

Εβδομάδα 18

Από αυτό το στάδιο το έμβρυο κινείται αρκετά για να γίνει αισθητό, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τη 2η εγκυμοσύνη.

 

Εβδομάδα 19

Το υπερηχογράφημα Β Επιπέδου γίνεται μεταξύ 19-23 εβδομάδων και μπορεί να παρουσιάσει το έμβρυο με πολλές λεπτομέρειες και να αποκαλύψει πιθανές ανωμαλίες. Το έμβρυο ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια.

 

Εβδομάδα 20

Βρισκόμαστε στη μέση της εγκυμοσύνης τώρα. Το έμβρυο αναπτύσσει ένα κέρινο επίστρωμα που το μονώνει.

 

Εβδομάδα 21

Η μητέρα μπορεί να αισθανθεί το έμβρυο έντονα.

 

Εβδομάδα 22

Οι αισθήσεις του εμβρύου αναπτύσσονται.

 

Εβδομάδα 23

Ο σκελετός συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα κόκαλα που διαμορφώνουν το κρανίο αρχίζουν να σκληραίνουν.

 

Εβδομάδα 24

Ένα μωρό γεννημένο στις 24 εβδομάδες μπορεί ενδεχομένως να επιζήσει, αλλά θα έχει σοβαρές δυσκολίες αναπνοής δεδομένου ότι οι πνεύμονές του δεν είναι αρκετά ώριμοι. Θα ήταν επίσης πολύ λεπτό (περίπου 500 γραμμάρια) και ευαίσθητο στις μολύνσεις.

 

Εβδομάδα 25

Όλα τα όργανα είναι τώρα σε πλήρη ανάπτυξη και το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης είναι για την ωρίμανση και την αύξηση του εμβρύου.

 

Εβδομάδα 26

Το δέρμα των εμβρύων γίνεται βαθμιαία πιο αδιαφανές. 

 

Εβδομάδα 27

Τα έμβρυα έχουν μήκος 34cm και ζυγίζουν 800g.

 

Εβδομάδα 28

Εξέταση για την καμπύλη σακχάρου. Πλέον το έμβρυο είναι αρκετά ώριμο και η πιθανότητα επιβίωσής του σε περίπτωση πρόωρου τοκετού αυξάνει πολύ.

 

Εβδομάδα 29

Το βάρος του εμβρύου φτάνει το 1 κιλό περίπου.

 

Εβδομάδα 30

Οι συστολές Braxton Hicks αρχίζουν τώρα. Είναι ελαφρές συστολές της μήτρας που δεν βλάπτουν. Είναι ασύγχρονες, ανώδυνες και μοιάζουν με μια αίσθηση πίεσης κοντά στην κορυφή της μήτρας. Εάν οι συστολές γίνονται επίπονες ή εμφανίζονται τέσσερις φορές σε μια ώρα ή περισσότερο, η γυναίκα πρέπει να καλέσει το γιατρό.

 

Εβδομάδα 31

Το έμβρυο μπορεί να δει τώρα και να διαχωρίσει το φως από το σκοτάδι. Τα στήθη της μητέρας αρχίζουν να παράγουν το πρωτόγαλα. Αυτό το γάλα παράγεται από τη μητέρα για να ταΐσει το μωρό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, προτού αρχίσει το κανονικό γάλα.

 

Εβδομάδα 32

Το έμβρυο είναι περίπου 42cm και ζυγίζει 2 kg. Ένα μωρό γεννημένο τώρα έχει πολύ καλή πιθανότητα επιβίωσης.

 

Εβδομάδα 33

Τώρα το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι προς τα κάτω-κεφαλική προβολή. Σε αντίθετη περίπτωση-ισχιακή προβολή-προγραμματίζεται Καισαρική τομή.

 

Εβδομάδα 34

Η μητέρα έχει δυσπεψία λόγω του μεγέθους της μήτρας, που πιέζει πλέον αρκετά το στομάχι.

 

Εβδομάδα 35

Εάν πρέπει να γίνει προγραμματισμένη Καισαρική τομή για κάποιο λόγο, η οριστική απόφαση λαμβάνεται τώρα.

 

Εβδομάδα 36

Το κεφάλι του εμβρύου είναι εμπεδωμένο στη λεκάνη, προετοιμαζόμενο για Φυσιολογικό τοκετό.

 

Εβδομάδα 37

Το έμβρυο θεωρείται τελειόμηνο. Οι πνεύμονές του είναι ώριμοι και μπορεί να επιζήσει αβοήθητο. Οι τελευταίες εβδομάδες στη μήτρα είναι μόνο για να πάρουν βάρος τα μωρά.

 

Εβδομάδα 38

Συνήθως εδώ γίνεται η Καισαρική τομή.

 

Εβδομάδα 39

Η μήτρα έχει φθάσει στο μέγιστο μέγεθος και βάρος της.

 

Εβδομάδα 40

Θεωρητικά το μωρό πρέπει να γεννηθεί αυτή την εβδομάδα. Ο τράχηλος της μητέρας προετοιμάζεται για τη γέννηση.

 

Εβδομάδα 41

Γίνεται πρόκληση τοκετού για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενδομήτριας βλάβης του εμβρύου.

  

αρθρογράφος 3μήνων κύησης: Χηνιάδης Χ. Χάρης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος - www.iatronet.gr

Τα δεδομένα, στοιχεία, πληροφορίες που περιέχονται στο ιατροnet αποτελούν προσωπικές απόψεις και θέσεις των συγγραφέων των κειμένων που καταχωρούνται στο ιατροnet, σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή και προσφέρονται μόνο για προσωπική χρήση και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!