Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως να επιλέξουν το κατάλληλο βιβλίο για τα παιδιά τους που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία. Είτε ψάχνετε ένα βιβλίο στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν μερικούς σημαντικούς παράγοντες:
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΟΦΙΑ ΤΡΕΚΛΗ
Στις 21.12.2013 ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο υπ’αρίθμ. 4224/2013 νόμος για παροχή προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Τον νόμο αυτό θα προσπαθήσω να σας τον παρουσιάσω περιληπτικά με τρόπο κατανοητό για τους απλούς πολίτες στα βασικά του σημεία.
μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)
Συμβαίνει πολλές φορές όταν γράφεται κάποια ληξιαρχική πράξη είτε αυτή είναι γέννησης, είτε είναι ονοματοδοσίας, είτε είναι γάμου είτε είναι θανάτου,
να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται σε άλλα επίσημα έγγραφα και σε αυτά που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη που συντάχθηκε
Νομικές συμβουλές στηριγμένες πάνω σε ιστορίες καθημερινής δικηγορικής τρέλας
Ούσα δικηγόρος, με μεγάλη αγάπη για το Λειτούργημά μου, γιατί έτσι το νοιώθω, μέλος και εγώ αυτής της κοινωνίας που μεταλλάσσεται συνεχώς, παρατηρώ γύρω μου και διαπιστώνω ότι οικογένειες καταστρέφονται, περιουσίες χάνονται, κληρονομιές αφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις επειδή δεν δόθηκε στην σωστή χρονική στιγμή η νομική συμβουλή που θα έδινε την αναγκαία ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση.
Ένα απολαυστικό κείμενο από τον μπαμπά Δημήτρη. Το ανάρτησε στο blog του "Oikolopaidia", ένα μπλογκ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών!
Όλοι οι γονείς ανησυχούμε όταν το παιδί μας εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας.
Αναρωτιόμαστε πως να χειριστούμε τη νέα κατάσταση και ψάχνουμε στο περιβάλλον μας για να καταλάβουμε από ποιόν "κόλλησε" αυτή τη συμπεριφορά.
Η Ιωάννα Πιπεργιά (Κλινική Ψυχολόγος, Κοινωνικοθεραπευτρια-Ψυχοδραματίστρια) στρέφει την προσοχή στη δική μας συμπεριφορά (που κάνει το παιδί να αντιδρά) και μας προτείνει τρόπους προσέγγισης:
Με αφορμή την προανάρτηση στο κτηματολόγιο στις περιοχές Νήσων και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής που ξεκίνησε μόλις στις 2-10-2023 και διαρκεί μέχρι 15-11-2023.
Προς Γονείς που έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι θέλουν να μεταβιβάσουν, κάποια στιγμή στο/α παιδι/ιά τους, ή που είναι ήδη στην διαδικασία της μεταβίβασης στα τέκνα τους ή στο μοναχοπαίδι τους με γονική παροχή την ακίνητη περιουσία τους, ή που βρίσκονται στην διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς π.χ. του σπιτιού στο χωριό, του οικοπέδου που τους άφησε ο παππούς στην γενέτειρα, του διαμερίσματος τους κλπ.
Ποια είναι τα σημάδια σε ένα παιδί ότι χρειάζεται λογοθεραπεία; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να την ξεκινήσει; Που μπορεί να αξιολογηθεί ένα παιδί; Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Ναι, έχουμε απορίες για τη λογοθεραπεία. Όπως όλοι οι γονείς.
αφορά το άρθρο "Προσβολή της πατρότητας"
Απόσπασμα απόφασης:
Τεκμήριο πατρότητας τέκνου έγγαμης γυναίκας και αναγνώρισή του από τρίτον πριν από την ανατροπή του τεκμηρίου .
Συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του.
Η συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του και τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο αυτής, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και ιδρυθεί με εκούσια αναγνώριση, πριν από την αμετάκλητη ανατροπή του τεκμηρίου καταγωγής από τον γάμο (Παραπομπή στην Ολομέλεια με την ΑΠ 510/08).
10 tips για καλύτερη προσέγγιση της καθημερινότητας!!!!!
Είναι γεγονός πως στη σημερινή εποχή οι γονείς έχουν πληθώρα ενημέρωσης σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους, τι στρατηγικές παρέμβασης θα πρέπει να ακολουθήσουν και ποια εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα πιο κατάλληλα για αυτά. Στην περίπτωση όμως που η μαθησιακή δυσκολία είναι κληρονομική (και κατά το 40%-50% των περιπτώσεων βάσει ερευνών συνήθως είναι) οι ίδιοι οι γονείς είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εμψύχωση και υποστήριξη των παιδιών τους εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να αφομοιώσουν ή να συγκεντρωθούν. Αυτό φυσικά πιθανόν να συμβαίνει γιατί όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά δεν κατάφεραν να λάβουν την απαραίτητη στήριξη καθώς η ενημέρωση ήταν ελλιπής και αποσπασματική ενώ πολλοί γονείς δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του όρου ‘Μαθησιακές Δυσκολίες’.
Είναι ελάχιστες οι οικογένειες που μπορούν να πουν με σιγουριά ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Όλοι δυσκολευόμαστε στα νέα οικονομικά δεδομένα. Υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τρόπους απεγκλώβισης από δυσβάσταχτα χρέη. Και διερευνούν τη δυνατότητα ένταξής τους στον νόμο Κατσέλη (ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων).
Ζητήσαμε από τη δικηγόρο Σοφία Τρεκλή να μας λύσει τις απορίες σχετικά με αυτό το νόμο και να μας δώσει παραδείγματα, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.
μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)
Όταν γεννιέται ένα παιδί πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομικό καθεστώς που δεν ακολουθεί την πεπατημένη.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι μια γυναίκα να βρισκόταν σε διάσταση με τον άνδρα που ήταν παντρεμένη. Κατά την διάρκεια της διάστασης, και ενώσω ακόμα δεν είχε χωρίσει , μένει έγκυος από άλλον άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός της. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (1465 Α.Κ.) το παιδί αυτό θεωρείται γεννημένο σε γάμο και συνεπώς πατέρας του παιδιού, με μαχητό τεκμήριο, θεωρείται ο σύζυγος της γυναίκας.
Τι είναι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση (Ν. 4640/2019) , τι αλλάζει, γιατί πρέπει να προσέξω, ποια είναι η διαδικασία;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν από τη δικηγόρο Σοφία Τρεκλή, που έφτιαξε αυτή την ανάλυση για το Babytips.gr και τους αναγνώστες μας.
Είμαστε γονείς. Αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως έρχεται και διδάσκουμε στα παιδιά μας τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Η πρωτοβουλία της “Ζωντανής Βιβλιοθήκης” δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο. Ας το διαβάσουμε και ας σκεφτούμε πως θα πράξουμε εμείς σε ανάλογη κατάσταση.
ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΕΚΛΗ
Πολύς κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την νέα διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου στον Συμβολαιογράφο.
Πράγματι στις 22-12-2017 στο , ΦΕΚ Α δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4509/2017 όπου στο άρθρο 22 παράγραφος β αναφέρει την πλήρη αντικατάσταση του άρθρου 1441 ΑΚ που περιέγραφε την σχετική διαδικασία.
Πλέον η διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου έχει ως εξής:
Η Ιωάννα Πιπεργιά μας προσγειώνει στην ωμή πραγματικότητα: Η κοινωνία μας επιτρέπει την άσκηση βίας στα παιδιά. "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" απλά δικαιολογεί την αδυναμία των γονιών να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους ξεπερνώντας τις προσωπικές τους συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας που βιώνουν ως ενήλικες.
γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής
Η πατρότητα αποτελεί την πληρέστερη αντρική εμπειρία στη ζωή, γιατί μέσα απ' αυτή ο άντρας ωριμάζει, νιώθει δυνατός, χρήσιμος και σημαντικός.
ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΕΚΛΗ
Με αφορμή το τρομακτικό & θανατηφόρο ατύχημα που έλαβε χώρα στις 27/02/2017, η Σοφία Τρεκλή, δικηγόρος Αθηνών, μοιράζεται μαζί μας τις σημειώσεις της. Το ατύχημα συνέβη μεταξύ ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου σε πάρκιν στην εθνική οδό και ενός ακόμα αυτοκινήτου που καθώς έμπαινε στο πάρκιν έπεσε με ταχύτητα πάνω στο σταθμευμένο όχημα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες και στα 2 αυτοκίνητα.
Όλο και συχνότερα συναντάμε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μια λέξη που άδικα τρομάζει πολλούς γονείς.
Η Έρα Μουλάκη είναι ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μας δείχνει τον τρόπο να δημιουργήσουμε διδακτικές ιστορίες και μεταφορές, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα συναντήσουν.
Η Σοφία Τρεκλή είναι δικηγόρος και μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών. Γράφει συχνά για το Babytips.gr και κάθε φορά εκτός από την ενημέρωση για τα νέα νομικά δεδομένα, καταφέρνει να μας εμφανίσει επιλογές που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε. Σήμερα μας ενημερώνει για τη σημασία της αλλαγής του άρθρου 312 ΠΚ για τον εκφοβισμό (bulling). Το νομικό κενό που καλύφθηκε, αφορά τα ανήλικα παιδιά και γενικότερα τις αδύναμες ομάδες.
Τα παιδιά δίνουν τις πιο ωραίες απαντήσεις! Ρωτήστε τα οτιδήποτε, από το πιο σοβαρό έως το πιο αθώο και θα λάβετε απαντήσεις απλές και με ουσία. Θα εκπλαγείτε!
Στον ιστότοπο Bluecentric.com βρήκαμε τις καλύτερες απαντήσεις στο ερώτημα που μας "καίει" όλους:
"Τι είναι αγάπη";
Κανονισμοί λειτουργίας παιδικών σταθμών, με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων, όπως προβάλλονται από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ):
Πολλά ακούγονται στις μέρες μας περί διευκολύνσεως καταβολής οφειλών προς την Εφορία. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγήσω τι είναι η εφάπαξ καταβολή των χρεών μέχρι 27 Μαρτίου 2015. Είναι σαφές ότι ψηφίστηκε μόλις χθες και ένας έτερος νόμος ο οποίος μιλάει για τις δόσεις και την ρύθμιση των οφειλών.
γράφει: Τόνια Σταυρίδου (Ψυχολόγος, Οικογενειακή θεραπεύτρια)
Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας Ο όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά όλες τις περιοχές του κόσμου, ούτε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιο εκτεταμένο απ’ όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychology Review το 2009 και συνόψισε τα αποτελέσματα 65 ερευνών που έγιναν σε 22 χώρες, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση υπολογίστηκε ότι αφορά στο 19,7% των κοριτσιών και στο 7,9% των αγοριών παγκοσμίως.
Χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω μια φωνή που μου ανακοινώνει ότι ο θείος μου από την πλευρά της μητέρας μου πέθανε. Αγαπημένος θείος. Ο Θεός να τον συγχωρέσει. Σκέφτομαι μετά: «Ευτυχώς που δεν είμαι κληρονόμος γιατί ο συγχωρεμένος είχε του κόσμου τα χρέη!!» Κλείνω το τηλέφωνο και συνεχίζω την μέρα μου. Τρία χρόνια μετά ανακαλύπτω έντρομη ότι δεν είχα δίκιο, ότι τα χρέη του θείου έχουν έρθει σε εμένα, ως κληρονομιά, και εγώ κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου!! Τι έπρεπε να κάνω; Πως βρέθηκα έτσι μπερδεμένη;
Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.
Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για την ενδοοικογενειακή βία:
Υποστηρίζουν ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη λεκτική βία, η οποία μάλιστα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα.
Ζητήσαμε από τον Αντρέα Τορέλλι (θετικό εκπαιδευτή σκύλων) να μας δώσει 6 λόγους για αυτήν τη συμβίωση. Να τι μας είπε:
1. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως όσα παιδιά μεγαλώνουν με σκύλους στο περιβάλλον τους είναι πιο ανθεκτικά στο να μην αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα.
γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής
Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, πόνο, αποστροφή.
Σύμφωνα με μία έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 28 διαφορετικές χώρες *, ένα σημαντικό ποσοστό – τουλάχιστον το 10% – των νέων μπαμπάδων εμφανίζουν κάποια μορφή κατάθλιψης λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ ...
Αν έχετε αναρωτηθεί για τη σκληρότητα που απεικονίζουν τα παραμύθια, για την καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας στα μικρά παιδιά, όταν κύριο μέλημά μας ως γονείς είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και προστασίας, διαβάστε παρακάτω...
Τα άτομα που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία (σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική) συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους. Τέτοια προβλήματα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες στις σχέσεις τους, η υπερβολική αυτοκριτική, η κοινωνική απομόνωση και πολλά άλλα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και ψυχική υγεία του ατόμου.
Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου:
- Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
♥ Babytips editor
Πως θα επιτύχουμε να διαβάζει μόνο του το παιδί χωρίς να είμαστε συνεχώς δίπλα του.
Η παιδική κακοποίηση συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά.
Μπορεί να χρειάζεται βοήθεια το παιδί μας, το φιλαράκι του ή ακόμα κι εμείς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.Υπάρχουν σημάδια που μπορούμε να "διαβάσουμε". Κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί, συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Πρώτα απ' όλα όμως, ας καταλάβουμε τον φόβο που περιβάλλει το παιδί και εμάς τους ίδιους όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τόσο δύσκολη κατάσταση.
Το να είσαι γονιός, αν και μοιάζει να είναι ένα πολύ υποτιμημένο 'επάγγελμα', είναι σίγουρα πολύ απαιτητικό.
Αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, είναι ισόβιο.
Με αφορμή την ερώτηση νηπιαγωγού, μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε το θέμα της διαφορετικότητας των παιδιών και τον τρόπο που μπορούμε να την εξηγήσουμε στα παιδιά.
μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διάφοροι λόγοι οδηγούν μια γυναίκα να γεννήσει ένα τέκνο χωρίς το περίβλημα του γάμου, είτε πολιτικού είτε θρησκευτικού.
Μπορεί ο πατέρας του τέκνου να βρίσκεται ήδη σε γάμο με άλλη γυναίκα ή μπορεί η μητέρα να διείδε ότι ο σύντροφός της, από τον οποίο έμεινε τυχαία έγκυος, δεν ήταν κατάλληλος για πατέρας ή μπορεί οι άσχημες εντυπώσεις για τον γάμο από προσωπικό της βίωμα να την οδήγησαν σε αυτή την λύση.
Νόμος 2101/1992
Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υπογράφτηκε στη Ν. Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου 1990, της οποίας το κείμενο στο πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΡΕΣ, ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ, ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εμείς οι γονείς, είμαστε φωτογράφοι οικογενειακών στιγμών! Όλοι προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, με παιχνιδιάρικη διάθεση, με λάμψη στα μάτια, μα συχνά αποθαρρυνόμαστε... "Γιατί δε μου χαμογελάει; Τι να κάνω..."
Μήπως καβγαδίζετε λίγο με τον σύντροφό σας, μπροστά στα παιδιά; Μήπως τσακώνεστε αρκετά και ανταλλάσετε βαριές κουβέντες;
Συζητήσαμε με την Ιωάννα Πιπεργιά (Ψυχολόγο) για τους καβγάδες των γονέων:
Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.
Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (Νόμος 2101/1992).