μητέρα με παιδί ξαπλωμένοι μπρούμητα σε κρεβάτι βλέποντας ένα βιβλίο με χρωματιστές εικόνες

Πως να επιλέξω βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως να επιλέξουν το κατάλληλο βιβλίο για τα παιδιά τους που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία. Είτε ψάχνετε ένα βιβλίο στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά καλό είναι να λαμβάνετε υπόψιν μερικούς σημαντικούς παράγοντες:

σχέδιο σπιτιού με ροζ μαρκαδόρο

Νέος νόμος (4224/2013) για την προστασία της Κύριας Κατοικίας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΟΦΙΑ ΤΡΕΚΛΗ

Στις 21.12.2013 ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο υπ’αρίθμ. 4224/2013 νόμος για παροχή προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Τον νόμο αυτό θα προσπαθήσω να σας τον παρουσιάσω περιληπτικά με τρόπο κατανοητό για τους απλούς πολίτες στα βασικά του σημεία.

εικονίδιο νόμου

Λάθος ληξιαρχική πράξη. Τι να κάνω;

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

Συμβαίνει πολλές φορές όταν γράφεται κάποια ληξιαρχική πράξη είτε αυτή είναι γέννησης, είτε είναι ονοματοδοσίας, είτε είναι γάμου είτε είναι θανάτου,
να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται σε άλλα επίσημα έγγραφα και σε αυτά που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη που συντάχθηκε

Ιστορίες καθημερινής δικηγορικής τρέλας

Νομικές συμβουλές στηριγμένες πάνω σε ιστορίες καθημερινής δικηγορικής τρέλας

Ούσα δικηγόρος, με μεγάλη αγάπη για το Λειτούργημά μου, γιατί έτσι το νοιώθω, μέλος και εγώ αυτής της κοινωνίας που μεταλλάσσεται συνεχώς, παρατηρώ γύρω μου και διαπιστώνω ότι οικογένειες καταστρέφονται, περιουσίες χάνονται, κληρονομιές αφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις επειδή δεν δόθηκε στην σωστή χρονική στιγμή η νομική συμβουλή που θα έδινε την αναγκαία ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση.

Mpampas

Ένας μπαμπάς "μπλογκάρει" με χιούμορ

Ένα απολαυστικό κείμενο από τον μπαμπά Δημήτρη. Το ανάρτησε στο blog του "Oikolopaidia", ένα μπλογκ για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών!

κύμα στη θάλασσα

Επιθετική συμπεριφορά παιδιού. Ας την αναλύσουμε.

Όλοι οι γονείς ανησυχούμε όταν το παιδί μας εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας.

Αναρωτιόμαστε πως να χειριστούμε τη νέα κατάσταση και ψάχνουμε στο περιβάλλον μας για να καταλάβουμε από ποιόν "κόλλησε" αυτή τη συμπεριφορά.
Η Ιωάννα Πιπεργιά (Κλινική Ψυχολόγος, Κοινωνικοθεραπευτρια-Ψυχοδραματίστρια) στρέφει την προσοχή στη δική μας συμπεριφορά (που κάνει το παιδί να αντιδρά) και μας προτείνει τρόπους προσέγγισης:

Προανάρτηση κτηματολογίου Νήσων και Δυτικής Αττικής

Με αφορμή την προανάρτηση στο κτηματολόγιο στις περιοχές Νήσων και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής που ξεκίνησε μόλις στις 2-10-2023 και διαρκεί μέχρι 15-11-2023.

Προς Γονείς που έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι θέλουν να μεταβιβάσουν, κάποια στιγμή στο/α παιδι/ιά τους, ή που είναι ήδη στην διαδικασία της μεταβίβασης στα τέκνα τους ή στο μοναχοπαίδι τους με γονική παροχή την ακίνητη περιουσία τους, ή που βρίσκονται στην διαδικασία της αποδοχής κληρονομιάς π.χ. του σπιτιού στο χωριό, του οικοπέδου που τους άφησε ο παππούς στην γενέτειρα, του διαμερίσματος τους κλπ.

ένα κορίτσι φυσάει ένα "κλέφτη"

Λογοθεραπεία. Πότε τη χρειάζομαι;

Ποια είναι τα σημάδια σε ένα παιδί ότι χρειάζεται λογοθεραπεία;  Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να την ξεκινήσει; Που μπορεί να αξιολογηθεί ένα παιδί; Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Ναι, έχουμε απορίες για τη λογοθεραπεία. Όπως όλοι οι γονείς.

εικονίδιο νόμου

Απ. 9/2009 του Αρείου Πάγου σχετική με την πατρότητα

αφορά το άρθρο "Προσβολή της πατρότητας"

Απόσπασμα απόφασης:

Τεκμήριο πατρότητας τέκνου έγγαμης γυναίκας και αναγνώρισή του από τρίτον πριν από την ανατροπή του τεκμηρίου .

Συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του.

Η συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του και τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο αυτής, δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και ιδρυθεί με εκούσια αναγνώριση, πριν από την αμετάκλητη ανατροπή του τεκμηρίου καταγωγής από τον γάμο (Παραπομπή στην Ολομέλεια με την ΑΠ 510/08).

Γονείς με μαθησιακές δυσκολίες

Γονείς με μαθησιακές δυσκολίες

10 tips για καλύτερη προσέγγιση της καθημερινότητας!!!!!

Είναι γεγονός πως στη σημερινή εποχή οι γονείς έχουν πληθώρα ενημέρωσης σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους, τι στρατηγικές παρέμβασης θα πρέπει να ακολουθήσουν και ποια εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα πιο κατάλληλα για αυτά. Στην περίπτωση όμως που η μαθησιακή δυσκολία είναι κληρονομική (και κατά το 40%-50% των περιπτώσεων βάσει ερευνών συνήθως είναι) οι ίδιοι οι γονείς είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εμψύχωση και υποστήριξη των παιδιών τους εξαιτίας της δικής τους αδυναμίας να αφομοιώσουν ή να συγκεντρωθούν. Αυτό φυσικά πιθανόν να συμβαίνει γιατί όταν οι ίδιοι ήταν παιδιά δεν κατάφεραν να λάβουν την απαραίτητη στήριξη καθώς η ενημέρωση ήταν ελλιπής και αποσπασματική ενώ πολλοί γονείς δε γνώριζαν καν την ύπαρξη του όρου ‘Μαθησιακές Δυσκολίες’. 

εικονίδιο νόμου

Ο περίφημος νόμος Κατσέλη (Ν. 3869/2010)

Είναι ελάχιστες οι οικογένειες που μπορούν να πουν με σιγουριά ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Όλοι δυσκολευόμαστε στα νέα οικονομικά δεδομένα. Υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τρόπους απεγκλώβισης από δυσβάσταχτα χρέη. Και διερευνούν τη δυνατότητα ένταξής τους στον νόμο Κατσέλη  (ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων).
Ζητήσαμε από τη δικηγόρο Σοφία Τρεκλή να μας λύσει τις απορίες σχετικά με αυτό το νόμο και να μας δώσει παραδείγματα, για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται.

πατέρας κρατάει το παιδί του αγκαλιά

Προσβολή της πατρότητας

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

Όταν γεννιέται ένα παιδί πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα  νομικό καθεστώς που δεν ακολουθεί την πεπατημένη.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι μια γυναίκα να βρισκόταν σε διάσταση με τον άνδρα που ήταν παντρεμένη. Κατά την διάρκεια της διάστασης, και ενώσω ακόμα δεν είχε χωρίσει , μένει έγκυος  από άλλον άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός της. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (1465 Α.Κ.) το παιδί αυτό θεωρείται γεννημένο σε γάμο και συνεπώς πατέρας του παιδιού, με μαχητό τεκμήριο, θεωρείται ο σύζυγος της γυναίκας.

Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση - Οικογενειακό Δίκαιο

Τι είναι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση (Ν. 4640/2019) , τι αλλάζει, γιατί πρέπει να προσέξω, ποια είναι η διαδικασία;

Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν από τη δικηγόρο Σοφία Τρεκλή, που έφτιαξε αυτή την ανάλυση για το Babytips.gr και τους αναγνώστες μας.

κουκλάκι πλαστικό ροζ που στέκεται όρθιο

Παρέμβαση σε ρατσιστική επίθεση. Τι να κάνεις.

Είμαστε γονείς. Αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως έρχεται και διδάσκουμε στα παιδιά μας τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Η πρωτοβουλία της “Ζωντανής Βιβλιοθήκης” δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο. Ας το διαβάσουμε και ας σκεφτούμε πως θα πράξουμε εμείς σε ανάλογη κατάσταση.

Μαμάδες εμπνέουν μαμάδες

έγκυος γυναικα που κρατά λουλούδια κοντά στην κοιλιά της

Μόνιμο τατουάζ ή χένας;

Μαμάδες εμπνέουν μαμάδες φωτογραφίζοντας το τατουάζ τους!

Στείλτε μας τη φωτογραφία σας, στο (και με σχόλιο αν θέλετε), αρκεί να:

ζευγάρι σε γκρί background που φαίνεται το μισό τους πρόσωπο

Η νέα διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου στον Συμβολαιογράφο

ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΕΚΛΗ

Πολύς κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την νέα διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου στον Συμβολαιογράφο. 

Πράγματι στις 22-12-2017 στο , ΦΕΚ Α δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4509/2017 όπου στο άρθρο 22 παράγραφος β αναφέρει την πλήρη αντικατάσταση του άρθρου 1441 ΑΚ που περιέγραφε την σχετική διαδικασία.

Πλέον η διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου έχει ως εξής:

αγόρι που κοιτά τον φακό πολύ σοβαρά

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο;

Η Ιωάννα Πιπεργιά μας προσγειώνει στην ωμή πραγματικότητα: Η κοινωνία μας επιτρέπει την άσκηση βίας στα παιδιά. "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" απλά δικαιολογεί την αδυναμία των γονιών να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους ξεπερνώντας τις προσωπικές τους συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας που βιώνουν ως ενήλικες. 

πατέρας με κόρη περπατούν στη θάλασσα

Η σχέση πατέρα - κόρης

γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής

Η πατρότητα αποτελεί την πληρέστερη αντρική εμπειρία στη ζωή, γιατί μέσα απ' αυτή ο άντρας ωριμάζει, νιώθει δυνατός, χρήσιμος και σημαντικός.

ζευγαρι σε αυτοκινητο οπου ο οδηγος κοιταει το κινητό του

Σημειώσεις για την ανθρωποκτονία εξ' αμελείας

ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΕΚΛΗ

Με αφορμή το τρομακτικό & θανατηφόρο ατύχημα που έλαβε χώρα στις 27/02/2017, η Σοφία Τρεκλή, δικηγόρος Αθηνών, μοιράζεται μαζί μας τις σημειώσεις της. Το ατύχημα συνέβη μεταξύ ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου σε πάρκιν στην εθνική οδό και ενός ακόμα αυτοκινήτου που καθώς έμπαινε στο πάρκιν έπεσε με ταχύτητα πάνω στο σταθμευμένο όχημα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες και στα 2 αυτοκίνητα.

10840831 Small Painted Hands

Η διαφορετικότητα στο σχολείο

γράφει: Χριστίνα Μαγκλιβέρα (Ειδική παιδαγωγός)

Όλο και συχνότερα συναντάμε παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Μια λέξη που άδικα τρομάζει πολλούς γονείς.

3070857671 18aa9cf942

Πως να γράψουν παραμύθια οι γονείς

Η Έρα Μουλάκη είναι ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μας δείχνει τον τρόπο να δημιουργήσουμε διδακτικές ιστορίες και μεταφορές, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα συναντήσουν.

o-ekfobismos-stamata-edw

Καλύφθηκε το κενό για το BULLYING

Η Σοφία Τρεκλή είναι δικηγόρος και μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών. Γράφει συχνά για το Babytips.gr και κάθε φορά εκτός από την ενημέρωση για τα νέα νομικά δεδομένα, καταφέρνει να μας εμφανίσει επιλογές που δεν γνωρίζαμε ότι έχουμε. Σήμερα μας ενημερώνει για τη σημασία της αλλαγής του άρθρου 312 ΠΚ για τον εκφοβισμό (bulling). Το νομικό κενό που καλύφθηκε, αφορά τα ανήλικα παιδιά και γενικότερα τις αδύναμες ομάδες.

ασπρόμαυρη φωτογραφία κοριτσιού με μακριά ανοιχτόχρωμα μαλλιά που έχουν ηλεκτριστεί και πετάνε

Τι σημαίνει "αγάπη" για τα παιδιά;

Τα παιδιά δίνουν τις πιο ωραίες απαντήσεις! Ρωτήστε τα οτιδήποτε, από το πιο σοβαρό έως το πιο αθώο και θα λάβετε απαντήσεις απλές και με ουσία. Θα εκπλαγείτε! 

Στον ιστότοπο Bluecentric.com βρήκαμε τις καλύτερες απαντήσεις στο ερώτημα που μας "καίει" όλους:

"Τι είναι αγάπη";

παιχνίδι τρένο πάνω σε έπιπλο

Κανονισμοί λειτουργίας Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών

Κανονισμοί λειτουργίας παιδικών σταθμών, με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις διατάξεων, όπως προβάλλονται από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ):

Για όσους έχουν οφειλές που ίσως αν φύγουν οι προσαυξήσεις και οι τόκοι να μπορούν να τις πληρώσουν

Πολλά ακούγονται στις μέρες μας περί διευκολύνσεως καταβολής οφειλών προς την Εφορία. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγήσω τι είναι η εφάπαξ καταβολή των χρεών μέχρι 27 Μαρτίου 2015. Είναι σαφές ότι ψηφίστηκε μόλις χθες και ένας έτερος νόμος ο οποίος μιλάει για τις δόσεις και την ρύθμιση των οφειλών.

Σεξουαλική κακοποίηση. Συνέπειες και σημάδια.

γράφει: Τόνια Σταυρίδου (Ψυχολόγος, Οικογενειακή θεραπεύτρια)

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά μας Ο όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά όλες τις περιοχές του κόσμου, ούτε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι πιο εκτεταμένο απ’ όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Psychology Review το 2009 και συνόψισε τα αποτελέσματα 65 ερευνών που έγιναν σε 22 χώρες, η παιδική σεξουαλική κακοποίηση υπολογίστηκε ότι αφορά στο 19,7% των κοριτσιών και στο 7,9% των αγοριών παγκοσμίως.

Το παιδί έρχεται ... η κρίση αρχίζει

Το παιδί έρχεται ... η κρίση αρχίζει

Σημαντική δυσκολία για τους νέους γονείς είναι να αποδεχτούν τις αυξημένες ευθύνες που ο νέος ρόλος τους επιβάλλει, πράγμα που θέλει χρόνο και προσπάθεια, καθώς κανείς δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία στο πώς να φροντίσει ένα νεογέννητο παιδί.

παλιά οικογενειακή φωτογραφία

Αποποίηση κληρονομιάς. Πότε χρειάζεται να την κάνω;

Χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω μια φωνή που μου ανακοινώνει ότι ο θείος μου από την πλευρά της μητέρας μου πέθανε. Αγαπημένος θείος. Ο Θεός να τον συγχωρέσει. Σκέφτομαι μετά: «Ευτυχώς που δεν είμαι κληρονόμος γιατί ο συγχωρεμένος είχε του κόσμου τα χρέη!!» Κλείνω το τηλέφωνο και συνεχίζω την μέρα μου. Τρία χρόνια μετά ανακαλύπτω έντρομη ότι δεν είχα δίκιο, ότι τα χρέη του θείου έχουν έρθει σε εμένα, ως κληρονομιά, και εγώ κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου!! Τι έπρεπε να κάνω; Πως βρέθηκα έτσι μπερδεμένη;

Χρήσιμες συμβουλές απο την Ελληνική Αστυνομία

 

Χρήσιμες συμβουλές για την προφύλαξη και προστασία των παιδιών από πράξεις ασέλγειας ή κακοποίησης

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συναναστροφές και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συνδρομή των ψυχολόγων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Σώματος απευθύνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε γονείς και παιδιά, με σκοπό την προφύλαξη των ανηλίκων από περιστατικά αποπλάνησης και ασέλγειας σε βάρος τους.

Παιδιά και ενδοοικογενειακή Βία

Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για την ενδοοικογενειακή βία:

Υποστηρίζουν ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη λεκτική βία, η οποία μάλιστα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα.

μικρό παιδί μπροστά σε παράθυρο με τον σκύλο του

6 καλοί λόγοι για να πάρετε σκύλο

Ζητήσαμε από τον Αντρέα Τορέλλι (θετικό εκπαιδευτή σκύλων) να μας δώσει 6 λόγους για αυτήν τη συμβίωση. Να τι μας είπε:

1. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως όσα παιδιά μεγαλώνουν με σκύλους στο περιβάλλον τους είναι πιο ανθεκτικά στο να μην αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα.

Pexels Elīna Arāja 3472980

Σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά

γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος (ΒΑ,MSc) – Ψυχοθεραπευτής

Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση αναφερόμαστε στη με οποιονδήποτε τρόπο (λεκτική, οπτική και σωματική) προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του παιδιού, που του προκαλεί φόβο, ντροπή, πόνο, αποστροφή.

μπαμπάς με γιό σε αιώρα

Μπαμπάδες σε κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε 28 διαφορετικές  χώρες *,  ένα σημαντικό ποσοστό – τουλάχιστον το 10% – των νέων μπαμπάδων εμφανίζουν κάποια μορφή κατάθλιψης λίγο πριν και κυρίως μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ ...

Vladislav-Erko-by-Sofi
Illustration by Vladislav Erko by Sofi

Παιδικά παραμύθια: τα φοβόμαστε;

Αν έχετε αναρωτηθεί για τη σκληρότητα που απεικονίζουν τα παραμύθια, για την καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας στα μικρά παιδιά, όταν κύριο μέλημά μας ως γονείς είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και προστασίας, διαβάστε παρακάτω...

Pexels Elīna Arāja 3408604

Ενήλικες θύματα παιδικής κακοποίησης

Τα άτομα που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία (σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική) συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους. Τέτοια προβλήματα είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες στις σχέσεις τους, η υπερβολική αυτοκριτική, η κοινωνική απομόνωση και πολλά άλλα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και ψυχική υγεία του ατόμου.

εικονίδιο milky way

Διαδίκτυο και γονείς

Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου: 

  • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
Πως να διαβάσω το παιδί μου

Πως να διαβάσω το παιδί μου

Πως θα επιτύχουμε να διαβάζει μόνο του το παιδί χωρίς να είμαστε συνεχώς δίπλα του.

ένα κορίτσι κλαίει και έχει καλύψει το πρόσωπο του με τα χέρια του

Η παιδική κακοποίηση μας αφορά

Η παιδική κακοποίηση συμβαίνει γύρω μας και μας αφορά.

Μπορεί να χρειάζεται βοήθεια το παιδί μας, το φιλαράκι του ή ακόμα κι εμείς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχουν σημάδια που μπορούμε να "διαβάσουμε". Κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το παιδί, συμπεριφορές που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Πρώτα απ' όλα όμως, ας καταλάβουμε τον φόβο που περιβάλλει το παιδί και εμάς τους ίδιους όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την τόσο δύσκολη κατάσταση.

Γονιός: Ένα απαιτητικό "επάγγελμα"

Το να είσαι γονιός, αν και μοιάζει να είναι ένα πολύ υποτιμημένο 'επάγγελμα', είναι σίγουρα πολύ απαιτητικό.

Αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, είναι ισόβιο.

παλάμες ανοιχτές σε πράσινο χρώμα

Διαφορετικότητα. Πως την εξηγούμε στα παιδιά

Με αφορμή την ερώτηση νηπιαγωγού, μας δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουμε το θέμα της διαφορετικότητας των παιδιών και τον τρόπο που μπορούμε να την εξηγήσουμε στα παιδιά.

κορίτσι μικρό που κάθεται

Τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διάφοροι λόγοι οδηγούν μια γυναίκα να γεννήσει ένα τέκνο χωρίς το περίβλημα του γάμου, είτε πολιτικού είτε θρησκευτικού.
Μπορεί ο πατέρας του τέκνου να βρίσκεται ήδη σε γάμο με άλλη γυναίκα ή μπορεί η μητέρα να διείδε ότι ο σύντροφός της, από τον οποίο έμεινε τυχαία έγκυος, δεν ήταν κατάλληλος για πατέρας ή μπορεί οι άσχημες εντυπώσεις για τον γάμο από προσωπικό της βίωμα να την οδήγησαν σε αυτή την λύση.

Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Νόμος 2101/1992

Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού

 

Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υπογράφτηκε στη Ν. Υόρκη στις 26 Ιανουαρίου 1990, της οποίας το κείμενο στο πρωτότυπο στη γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

παιδί που χαμογελάει

Φωτογραφίζοντας παιδικά χαμόγελα!

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΡΕΣ, ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ, ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμείς οι γονείς, είμαστε φωτογράφοι οικογενειακών στιγμών! Όλοι προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, με παιχνιδιάρικη διάθεση, με λάμψη στα μάτια, μα συχνά αποθαρρυνόμαστε... "Γιατί δε μου χαμογελάει; Τι να κάνω..."

σχέδιο σύννεφου με πολλές γραμμές

Καυγάδες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

 Μήπως καβγαδίζετε λίγο με τον σύντροφό σας, μπροστά στα παιδιά; Μήπως τσακώνεστε αρκετά και ανταλλάσετε βαριές κουβέντες; 

Συζητήσαμε με την Ιωάννα Πιπεργιά (Ψυχολόγο) για τους καβγάδες των γονέων:

Δικαιώματα Παιδιών

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (Νόμος 2101/1992).

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!