Το παιχνίδι ως μέσο μάθησης
Η Δέσποινα Τραπεζανλίδου μας δίνει παραδείγματα διδακτικού παιχνιδιού και μας εξηγεί γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μόνο μέσα από το παιχνίδι!
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόση δύναμη μπορεί να έχει το παιχνίδι στην ανάπτυξη ενός παιδιού! Είχα εντυπωσιαστεί απ'την αρχή των σπουδών μου, όταν άκουσα τον καθηγητή μου να επισημαίνει πως μέσα από το παιχνίδι είναι δυνατόν να μάθει ένα παιδί τα πάντα, όσο μικρό και αν είναι!
Πλέον αυτό συνεχίζει να με ενθουσιάζει βιώνοντάς το καθημερινά στη δουλειά μου.
Μεγαλώνοντας συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πράγματα ως ενήλικες, έχοντας έναν πιο ωμό πλέον τρόπο, αυτής της επικοινωνίας. Βλέπουμε, ακούμε, μαθαίνουμε.
Στοιχηματίζω πως αν συνεχίζαμε να χρησιμοποιούμε το παιχνίδι ως μέσω μάθησής μας, θα μαθαίναμε πιο ευχάριστα αλλά και πιο άμεσα! Βιώνοντας κάτι το υιοθετείς πιο γρήγορα και εύκολα!
Τα παιδιά δεν έχουν άλλον τρόπο για να μάθουν. Το παιχνίδι είναι η ζωή τους! Σαφώς και θα χρησιμοποιήσουμε και την επικοινωνία, τον λόγο, αλλά δεν αρκεί πολλές φορές. Πολλοί γονείς τυχαίνει να μου αναφέρουν κάποιες ενοχλητικές ή αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού τους στο σπίτι, λέγοντάς μου πως δε ξέρουν τί άλλο να κάνουν. Κάποιο παιδί αρνείται να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, ένα άλλο τρώει δύσκολα ή αντιμετωπίζει δυσκολία στην αγωγή τουαλέτας. Και ένα σωρό άλλα θέματα. Προσωπικά τους αναφέρω πως μπορώ να συμβάλλω σε αυτή τους τη προσπάθεια, δουλεύοντάς το με τα παιδιά στη τάξη. Και φυσικά όχι κάνοντάς τους κήρυγμα αλλά χρησιμοποιώντας το παιχνίδι:
• θα διαβάσουμε σχετικές ιστορίες-παραμύθια. Τα παιδιά βρίσκουν πολύ ενδιαφέρον τέτοιες ιστορίες γιατί μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα από αυτές, να ταυτιστούν.
• θα τους παρουσιάσω το θέμα μέσω του κουκλοθέατρου. Και εδώ τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα, συμπάσχουν μαζί του και στο τέλος είναι ικανά να τον συμβουλέψουν.
• κάνω το θέμα του παιδιού δικό μου προσωπικό βίωμα. Οποιοδήποτε παιδί ενθουσιάζεται με τα παθήματα των μεγάλων και θαυμάζει τον πιθανό τρόπο που μπορούν να τα ξεπεράσουν. Στη συνέχεια μπορεί να τους μιμηθεί!
Κάθε γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιον απ΄τους παραπάνω παιγνιώδεις τρόπους θέλει και στο σπίτι. Μπορούν να επινοηθούν και πολλοί άλλοι τρόποι φυσικά. Τα παιδιά μας "αναγκάζουν" κατά κάποιο τρόπο να γινόμαστε δημιουργικοί προκειμένου να τα βοηθήσουμε! Μαμάδες και μπαμπάδες συνεργαστείτε. Οπλιστείτε με υπομονή και εφευρετικότητα.
Όσο κουρασμένοι και αν αισθάνεστε από τη καθημερινότητα, το καλό των παιδιών σας αποτελεί πιστεύω ένα πολύ καλό κίνητρο για να βρείτε την όρεξη να πρωτοτυπήσετε με παιγνιώδεις τρόπους μάθησης!
Γράφει: Δέσποινα Τραπεζανλίδου, Παιδαγωγός, Ειδικός Προσχολικής Αγωγής
photo credit: "Winter Friends Finger Puppets" by Jennifer Plante, on Flickr