Προσβολή της πατρότητας
μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)
Όταν γεννιέται ένα παιδί πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομικό καθεστώς που δεν ακολουθεί την πεπατημένη.
Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι μια γυναίκα να βρισκόταν σε διάσταση με τον άνδρα που ήταν παντρεμένη. Κατά την διάρκεια της διάστασης, και ενώσω ακόμα δεν είχε χωρίσει , μένει έγκυος από άλλον άνδρα που δεν είναι ο σύζυγός της. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (1465 Α.Κ.) το παιδί αυτό θεωρείται γεννημένο σε γάμο και συνεπώς πατέρας του παιδιού, με μαχητό τεκμήριο, θεωρείται ο σύζυγος της γυναίκας.
Και τώρα τι γίνεται, αναρωτιόμαστε. Πως μπορούμε να τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό και ποιοι έχουν το δικαίωμα να το τακτοποιήσουν;
Οι προθεσμίες, (1470 Α.Κ.) το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μας επιτρέπει ο νόμος να ενεργήσουμε, αναγκάζουν τους δικαιούχους (άρθρο 1469 Α.Κ.) να είμαστε όσο το δυνατόν πιο άμεσοι.
Είναι ένα θέμα που αν δεν το λύσει
- ο σύζυγος της μητέρας μέσα σε ένα χρόνο από τότε που γεννήθηκε το παιδί και έμαθε τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι το τέκνο δεν είναι δικό του
- η μητέρα μέσα σε έναν χρόνο από την γέννηση του παιδιού ή μέσα σε έξι μήνες από τότε που χώρισε με τον σύζυγό της
- ο βιολογικός πατέρας του τέκνου μέσα σε δύο χρόνια από τότε που γεννήθηκε το παιδί
- ο πατέρας και η μητέρα του συζύγου όταν περάσει ένα έτος αφού έμαθαν το θάνατο του συζύγου και την γέννηση του τέκνου
- το ίδιο το τέκνο όταν περάσει ένα έτος από την ενηλικίωσή του
δεν θα μπορούμε να το λύσουμε εύκολα.
Και τι έγινε; Πειράζει αν δεν λυθεί ένα τέτοιο θέμα;
- Με δεδομένο ότι η σύζυγος μπορεί να ζητήσει από τον φερόμενο ως πατέρα του τέκνου διατροφή για το ανήλικο, ναι πειράζει.
- Με δεδομένο ότι το τέκνο στερείται τα κληρονομικά του δικαιώματα, αυτά από τον βιολογικό του πατέρα, αλλά αντιθέτως θα απολαμβάνει κληρονομικά δικαιώματα από τον φερόμενο ως πατέρα του, ναι πειράζει.
- Με δεδομένο ότι ο βιολογικός πατέρας δεν θα έχει την γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου και ότι νομικά θα μπορεί να αποφασίζει, π.χ. για την αναγκαιότητα μιας εγχείρησης ή για τον τόπο κατοικίας του τέκνου ή για το πιο απλό την εγγραφή του στο σχολείο, κάποιος άσχετος, ναι πειράζει.
- Με δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γράψουμε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό και δεν θα μπορούμε γιατί δεν θα είναι τακτοποιημένη η οικογενειακή του κατάσταση, ναι πειράζει.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Να απευθυνθούμε σε έναν δικηγόρο με καλές γνώσεις στο θέμα αυτό, ο οποίος, εκτιμώντας το αποδεικτικό υλικό και τους εμπλεκόμενους παράγοντες, θα μας οδηγήσει στην επίλυση του νομικού θέματος.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που συνήθως χρειάζεται να γίνει είναι να οριστεί ειδικός επίτροπος για να εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα του ανηλίκου (Πρώτο Δικαστήριο) για το συγκεκριμένο θέμα και στην συνέχεια δικάζεται το θέμα της πατρότητας (Δεύτερο Δικαστήριο).
Σχετική απόφαση υπ' αριθμ. 9/2009 του Αρείου Πάγου: Συγγένεια του βιολογικού πατέρα με το τέκνο του, που γεννήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του.
ενδιαφέροντα άρθρα:
Τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του
Λάθος ληξιαρχική πράξη. Τι να κάνω;