άγιος Βασίλης που χαμηλώνει τα γυαλιά και κλείνει το μάτι

Πότε λέω την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στο παιδί μου;

Τα μικρά παιδιά ζουν σ' ένα κόσμο που είναι κατά το ήμισυ πραγματικός και κατά το ήμισυ φανταστικός ...

 "Ας αφήσουμε την αλήθεια για αργότερα…"

 

Χρειάζεται να αποκαλύψω την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στο παιδί μου;

- Όχι.

Τα μικρά παιδιά ζουν σ' ένα κόσμο που είναι κατά το ήμισυ πραγματικός και κατά το ήμισυ φανταστικός. Η ανάγκη τους για μαγεία λειτουργεί ως συναισθηματική ασπίδα προστασίας από τη σκληρότητα του έξω κόσμου. Μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε τη μαγεία, όσο καιρό το ίδιο το παιδί «πιστεύει» σ' αυτήν, έως πέντε, έξι χρόνων περίπου.

  

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να του πούμε την αλήθεια, μπορούμε να του εξηγήσουμε ότι και εμείς οι ίδιοι πιστεύαμε στον Άγιο Βασίλη για πολύ καιρό, ότι το βρίσκαμε εκπληκτικό και ότι θέλαμε να αναπαράγουμε αυτήν τη μαγεία μαζί του.

Σίγουρα θα λατρέψει την αίσθηση της απελευθέρωσης, καθώς επίσης και το ότι γίνεται και αυτό με τη σειρά του φύλακας ενός μεγάλου μυστικού.

Η πίστη στον Άγιο Βασίλη θα μπορούσε έτσι να έχει μια λειτουργία μύησης στο κοινό μυστικό, που μοιράζονται όλα αυτά τα παιδιά που δεν πιστεύουν πια.

  

γράφει: Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

 

σχετικά άρθρα:

Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Γράμμα στον Άγιο Βασίλη

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!