δόντι με τη ρίζα του

Τραυματισμός προσθίων δοντιών

Ένα από τα συνήθη ατυχήματα, που συμβαίνουν στα παιδιά της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, είναι ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών. Η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος είτε είναι σε παιδικά, είτε σε μόνιμα δόντια, είναι απόλυτα επιτυχής, με προϋπόθεση, την όσο το δυνατόν άμεση και έγκαιρη επέμβαση του ειδικού παιδοδοντιάτρου.
Παρακάτω, παρατίθενται τα πιο συχνά ερωτήματα που πιθανώς ν’απασχολούν τους γονείς.

  

Είναι δυνατή η αισθητική αποκατάσταση του σπασμένου μπροστινού δοντιού;

Όποιο κι αν είναι το "σπάσιμο" στο παιδικό ή στο μόνιμο δόντι του παιδιού, μπορεί ν’αποκατασταθεί απόλυτα στο χρώμα και στο σχήμα που είχε προηγουμένως.

  

Το μπροστινό δόντι του παιδιού έχει "μαυρίσει" χωρίς να είναι σπασμένο. Τι πρέπει να κάνω; Μήπως έχει "νεκρωθεί" το δόντι;

Πάντα ο τραυματισμός των δοντιών, ανεξαρτήτως της έκτασης του σπασίματος, ενέχει την πιθανότητα τα δόντια της περιοχής που υπέστη το τραύμα να νεκρωθούν, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται από τον ειδικό παιδοδοντίατρο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για την διατήρηση των δοντιών στον φραγμό. Εάν τώρα το "μαυρισμένο" δόντι είναι νεογιλό, δεν έχει κινητικότητα, δεν εμφανίζει απόστημα και το παιδί δεν πονάει κατά την μάσηση, δεν χρειάζεται να επέμβουμε. Μόνον στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πέραν του αποχρωματισμού, και τότε μόνον, θα πρέπει να θεραπευτεί (να γίνει απονεύρωση) ή αν είναι κοντά στην ηλικία που θα το "αλλάξει" το παιδί (5-6χρ.), να εξαχθεί. Εάν όμως το δόντι είναι μόνιμο, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο είναι επιβεβλημένη.

Η αλλαγή του χρώματος σημαίνει νέκρωση του νεύρου του δοντιού και άρα άμεση αντιμετώπιση από τον ειδικό οδοντίατρο, η οποία συνίσταται κατά κύριο λόγο, σε απονεύρωση του αποχρωματισμένου-νεκρωμένου μονίμου δοντιού.

 

Τι μπορεί να συμβεί, εάν δεν αντιμετωπισθεί το μπροστινό παιδικό - νεογιλό - δόντι που έχει νεκρωθεί και εμφανίζει απόστημα;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ’επόμενο’ δόντι, το μόνιμο. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι από ένα απλό στίγμα λευκού χρώματος στη μήλη του μονίμου δοντιού, μέχρι εκτεταμένες υποπλαστικές περιοχές με λευκό ή κίτρινο χρώμα, οι οποίες είναι σαφώς αντιαισθητικές και χρειάζονται αποκατάσταση. Άρα, η σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδικού δοντιού είναι επιβεβλημένη και δεν θα πρέπει να παραμελείται, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζεται η υγεία του διαδόχου μονίμου.

  

Το παιδί έπεσε και του "βγήκε" το μπροστινό δόντι. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν το δόντι είναι νεογιλό και βεβαιωθείτε ότι έχει βγει, δεν ξανατοποθετείται στο στόμα, απλώς περιμένουμε ν’ανατείλει το επόμενο, μόνιμο, δόντι. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουροι εάν έχει βγει, δεν βρεθεί, αλλά υπάρχει κενό στο στόμα του παιδιού αντίστοιχα με το μπροστινό παιδικό δόντι, τότε χρειάζεται να γίνει μια μικρή ακτινογραφία, από τον παιδοδοντίατρο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το δόντι, λόγω του τραύματος, έχει εισχωρήσει στα ούλα τόσο που δεν είναι ορατό. Σ’αυτήν την περίπτωση, το εμβυθισμένο παιδικό δόντι, ξαναεμφανίζεται – ξανανατέλλει – σε διάστημα 2-3 μηνών, χωρίς απαραιτήτως την επέμβαση του οδοντιάτρου.

Εάν όμως το δόντι που "βγήκε" λόγω τραύματος είναι μόνιμο, τότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε όσο το δυνατόν την "ψυχραιμία σας", γιατί το δόντι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί, να τοποθετηθεί σε γάλα ή φυσιολογικό ορό, και επειγόντως το παιδί να επισκεφθεί τον παιδοδοντίατρο ή το πλησιέστερο νοσοκομείο, για να του ξανατοποθετήσουν το δόντι στον φραγμό και να δοθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη επέμβαση του ειδικού, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση του δοντιού που επανατοποθετείται.

  

αρθροράφος: Ροϊνιώτη Τίνα , Παιδοδοντίατρος Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών - πηγή: iatronet.gr

Τα δεδομένα, στοιχεία, πληροφορίες που περιέχονται στο ιατροnet αποτελούν προσωπικές απόψεις και θέσεις των συγγραφέων των κειμένων που καταχωρούνται στο ιατροnet, σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή και προσφέρονται μόνο για προσωπική χρήση και πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!