Απορίες προς τον παιδοδοντίατρο

E: Πότε πρέπει το παιδί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο;     

A: Τα παιδιά προτείνεται να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια έτσι ώστε να εκτιμάται η κατάσταση της στοματικής κοιλότητας. Η προληπτική φροντίδα προστατεύει το χαμόγελο του παιδιού.

  

E: Τι είναι "η τερηδόνα του μπιμπερό";                                      

A: Η τερηδόνα του μπιμπερό δημιουργείται στην βρεφική ηλικία, παρουσιάζεται κυρίως στα πάνω πρόσθια δόντια και παρατηρείται όταν επιτρέπουμε στο βρέφος να έχει το μπιμπερό στο στόμα (περιέχοντας γάλα ή χυμό) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί όταν το βρέφος κοιμάται θηλάζοντας για πολύ χρόνο.

 

E: Γιατί το φθόριο είναι σημαντικό;

A: Το φθόριο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης της τερηδόνας. Σε πολλές πόλεις πραγματοποιείται φθορίωση του πόσιμου νερού. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φθορίωση του νερού τα παιδιά, ύστερα από συνεννόηση με τον παιδοδοντίατρο και εφόσον προσδιορισθούν οι ανάγκες τους, μπορούν να λάβουν φθοριούχα δισκία.

 

E: Ο θηλασμός του δακτύλου δημιουργεί προβλήματα στα παιδικά δόντια;

A: Μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά σταματούν να θηλάζουν το δάκτυλό τους ή την πιπίλα από μόνα τους ειδικότερα όταν αρχίσουν να βρίσκονται ανάμεσα σε πολλά παιδιά της ηλικίας τους όπως στο νηπιαγωγείο. Αν προσπαθήσει κάποιος να σταματήσει την συνήθεια όταν το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο πιθανά να μονιμοποιηθεί η κατάσταση με αντίδραση του παιδιού και να είναι πολύ δυσκολότερο να διακοπεί η συνήθεια. Αν το παιδί συνεχίζει το θηλασμό μετά το νηπιαγωγείο πρέπει να ζητήσετε την συμβουλή του παιδοδοντιάτρου.

 

E: Γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια;

A: Τα δόντια του παιδιού τα φροντίζουμε προληπτικά για να εξασφαλίσουμε καλή στοματική υγεία. Είχατε ποτέ πονόδοντο; Ειδικότερα τα παιδιά πολλές φορές δεν μπορούν να εκφράσουν τι τα ενοχλεί. Τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία και πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά από νωρίς σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής.

 

E: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η φροντίδα των δοντιών;

A: Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ξεκινήστε με την γέννηση καθαρίζοντας τα ούλα με μία γάζα βρεγμένη με νερό. Αργότερα με την ανατολή των δοντιών του παιδιού και μετά τον πρώτο χρόνο μπορείτε να τα βουρτσίζετε με μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας (μέγεθος μπιζελιού) και να επιβλέπετε να μην καταπίνει το παιδί την οδοντόκρεμα. Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους.

 

αρθρογράφος: Μάριος Ανδρέου, Ειδικός Παιδίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος ΚΠΜ

πηγή:  paidiatros.gr

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο www.paidiatros.gr  έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού (ή άλλου λειτουργού Υγείας).

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!