μπαμπάς ακουμπάει την κοιλιά της εγκύου μαμάς

Σεξουαλική ζωή και Εγκυμοσύνη

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το sex πριν την εγκυμοσύνη. Ελάχιστα όμως έχουν γραφτεί για το sex κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο παιδίατρος Άδαμος Χατζηπαναγής, απαντά στις ερωτήσεις για το sex που γεννιούνται μέσα μας.

 

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή με το σύντροφο μου;

Αν η εγκυμοσύνη σας δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, τότε μπορείτε να έχετε ελεύθερα σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας. Άρα λοιπόν θα πρέπει πρώτα να κουβεντιάσετε με το γιατρό σας και να συζητήσετε το θέμα της εγκυμοσύνης και της σεξουαλικής επαφής.

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μειωμένη επιθυμία, πιθανό λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα τους. Μερικές όμως γυναίκες μόνο με την ιδέα ότι δεν έχουν το άγχος της αντισύλληψης έχουν αυξημένη επιθυμία. Τα ίδια συμβαίνουν και με τους άντρες. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα θέμα που θα προσεγγίσει και θα λύσει το ζευγάρι από μόνο του.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γι` αυτό θα ήταν σωστό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί. Ο λόγος που έχουν αυτή τη θέση είναι γιατί το σπέρμα έχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και ακολούθως πρόωρο τοκετό.

Μερικοί λόγοι, για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε την σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη:
Ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
 Ιστορικό πρόωρου τοκετού.
 Πρόωρες συσπάσεις μήτρας.
 Ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο.
 Μικρή απώλεια αμνιακού υγρού.
 Πρoδρομικός πλακούντας. Ο πλακούντας δηλαδή βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα που επικοινωνεί ο κόλπος με τη μήτρα.
 Πολλαπλή εγκυμοσύνη.

 

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να κάνει κακό στο έμβρυο;

ΟΧΙ. Το πέος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έμβρυο. Το έμβρυο είναι καλά φυλαγμένο και προστατευμένο στη μήτρα. Επίσης στην είσοδο της μήτρας υπάρχουν πολλά υγρά που προστατεύουν τη μήτρα από την είσοδο μικροβίων.

  

Μπορεί ο οργασμός της γυναίκας να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

ΟΧΙ. Οι συσπάσεις που γίνονται και νιώθετε κατά τη σεξουαλική επαφή δεν έχουν σχέση με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ο οργασμός δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

 

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να προκαλέσει διακοπή της εγκυμοσύνης και αποβολή του εμβρύου;

ΟΧΙ, οι αποβολές δεν έχουν σχέση με την σεξουαλική επαφή. Η συνηθέστερη αιτία είναι γενετική ανωμαλία στο έμβρυο. Μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της κύησης, αλλά συνήθως δεν έχουν σχέση με την σεξουαλική επαφή.

  

Πρέπει να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στην σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;

Αν έχετε σεξουαλική επαφή μόνο με τον σύζυγο σας δεν χρειάζεται. Αν όμως έχετε πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους τότε όπως κάθε γυναίκα έτσι και εσείς θα πρέπει να απαιτείτε την χρησιμοποίηση του προφυλακτικού. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο σε εσάς όσο και στο έμβρυο.

  

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορώ να έρθω σε σεξουαλική επαφή;

Εξαρτάται από τις συνθήκες του τοκετού. Αν δεν υπήρχαν επιπλοκές τότε συνήθως μια γυναίκα είναι έτοιμη περίπου ένα μήνα μετά. Είναι χρήσιμο να ρωτήσετε και τον γυναικολόγο σας.

συγγραφέας: Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος / πηγή: paidiatros.com

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!