σχέδιο σύννεφου με πολλές γραμμές

Καυγάδες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

 Μήπως καβγαδίζετε λίγο με τον σύντροφό σας, μπροστά στα παιδιά; Μήπως τσακώνεστε αρκετά και ανταλλάσετε βαριές κουβέντες; 

Συζητήσαμε με την Ιωάννα Πιπεργιά (Ψυχολόγο) για τους καβγάδες των γονέων:

Πότε αρχίζουν οι εντάσεις στο ζευγάρι;

Αυτό που δημιουργεί η φυσική έλξη και ο έρωτας στο ζευγάρι, πολύ συχνά καθ' οδόν το καταστρέφουν άλλες τάσεις που εκδηλώνονται μεταξύ τών δύο φύλων: η τάση για υπεροχή, η επαφή με την ωμή πραγματικότητα και καθημερινότητα, ο εγωκεντρισμός, η αντιπαράθεση, η δυσπιστία,  η κακή διευθέτηση
συναισθημάτων, επιθυμιών, αναγκών κλπ.

 

Με ποιόν τρόπο εκδηλώνονται αυτές οι διαφορές;

Οταν ξεκινήσει αυτός ο αγώνας μεταξύ τών δύο φύλων εκδηλώνεται σαν σύγκρουση, αδυναμία για συνύπαρξη και συνεργασία, πιθανόν και με έντονους και αδιέξοδους καυγάδες.
Οι σύζυγοι δεν συνδέονται πια με αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Περιφρονεί ο ένας τον άλλον, απορρίπτει ο ένας τον άλλον, βρίζει ο ένας τον άλλον, διαπληκτίζονται.
Η κατάσταση αυτή βέβαια έχει τρομερό αντίκτυπο πάνω στα παιδιά.

 

Ποιές είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά;

Η πάλη και η ένταση ανάμεσα στα δύο φύλα προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα.

Εχει σοβαρό αντίκτυπο στην ανατροφή και την εξέλιξη των παιδιών. Τα παιδιά βλέπουν τον πατέρα και τη μητέρα σαν δύο ανταγωνιστικά όντα πού είναι δύσκολο να συνεννοηθούν και να συνυπάρξουν.

Έτσι αγόρια και κορίτσια γίνονται δύσπιστα απέναντι στο άλλο φύλο ήδη από την παιδική τους ηλικία.

 

Πιο συγκεκριμένα τί μπορεί να συμβεί;

Αν ο πατέρας είναι αυταρχικός, τα κορίτσια αργότερα ενδεχομένως να δυσκολευτούν στις σχέσεις με το άλλο φύλο, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις στενές και οικείες σχέσεις μαζί του. Προφανώς κουβαλούν το συγκεκριμένο πατρικό πρότυπο με τρόπο ίσως πού να καθορίζεται η μετέπειτα συμπεριφορά τους.
Και τα αγόρια βέβαια όταν μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά μιάς αυταρχικής μητέρας, υποφέρουν και εξελίσσονται δυσμενώς. Μπορεί να μεταφέρουν τη φοβία που αναπτύσσουν από το μητρικό πρότυπο, στις ισότιμες σχέσεις τους, στίς σχέσεις με το άλλο φύλο, στην πορεία τής ζωής τους.

 

Οι καυγάδες τών γονέων είναι καλύτερα να μην συμβαίνουν μπροστά στα παιδιά;

Το συγκεκριμένο ερώτημα έχει δύο όψεις. Κατ αρχάς είτε συμβούν μπροστά τους είτε όχι, η ένταση γίνεται αντιληπτή με κάθε τρόπο. Δύσκολα μπορεί κανείς να αποκρύψει ένα συναίσθημα από τις αισθητήριες κεραίες τών παιδιών.

Βέβαια αυτός καθ' εαυτός ο καυγάς εάν αποτελεί υπόθεση ενηλικων, καλό θα είναι να μην δημοσιοποιείται προκειμένου να μήν απειληθεί η συναισθηματική ισορροπία τών παιδιών. Ή αν μη τι άλλο ας μην εξαντληθεί ο καυγάς μπροστά τους, με όλες τις φοβικές και ενοχικές επιπτώσεις.

 

 ενδιαφέροντα άρθρα: 

Επιθετική συμπεριφορά παιδιού. Ας την αναλύσουμε

Γονιός. Ένα απαιτητικό επάγγελμα

Το παιδί έρχεται ... η κρίση αρχίζει

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!