σχέδιο με πύραυλο που απογειώνεται

Καλοκαιρινά μαθήματα. Γιατί να κάνουν (ή όχι) τα παιδιά

Όλοι οι γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα περίπου αυτήν την εποχή του χρόνου:

- Να κάνω καλοκαιρινά μαθήματα στο παιδί μου;

- Να μην κάνω;

Και μετά μας έρχεται στο μυαλό μια φράση του Κομφούκιου που λέει πως «δεν έχει σημασία πόσο αργά πας, αρκεί να μη σταματήσεις ποτέ» και μας μπερδεύει ακόμη πιο πολύ. Ας τα ξεμπερδέψουμε λοιπόν.

hand-puppets

Το παιχνίδι ως μέσο μάθησης

Η Δέσποινα Τραπεζανλίδου μας δίνει παραδείγματα διδακτικού παιχνιδιού και μας εξηγεί γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μόνο μέσα από το παιχνίδι!

κοντινό πλάνο μωρού που είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι του

Συμβουλές για την προετοιμασία του ύπνου

Το μωρό σας ξενυχτάει κι εσείς μαζί του; Διαβάστε παρακάτω διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης για να προετοιμαστεί το μωρό για έναν ήσυχο ύπνο.

εικονα καρδιας με γραμματα απο τον Συλλογο Ελληνων Εργοθεραπευτων

Δεξιότητες που αποκτούνται μέσα από το παιχνίδι (ανά ηλικία)

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εργοθεραπείας (27 Οκτωβρίου) θελήσαμε να μάθουμε πως οι γονείς μπορούν μέσω του παιχνιδιού να αναπτύξουν τις δεξιότητες των παιδιών τους στο παιχνίδι. Ποιο συγκεκριμένα θα μάθουμε τι είναι το παιχνίδι και γιατί είναι σημαντικό στην ψυχοσύνθεση του παιδιού και πως οι γονείς μπορούν μέσω του παιχνιδιού να προάγουν την ευεξία και την υγεία του παιδιού τους σε κάθε ηλικία.

ένα κορίτσι κοιτάει με σοβαρό ύφος προς εμάς

Έγκαιρη διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας

Αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας. Ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους και αντιλαμβανόμαστε πότε δεν είναι "έτοιμα" να κάνουν το επόμενο βήμα. Να σταθούν όρθια και να περπατήσουν, να μιλήσουν, να τραβήξουν μια ίσια γραμμή, να ζωγραφίσουν, να διαβάσουν. Η Χριστίνα Μαγκλιβέρα είναι Ειδική Παιδαγωγός και μας ενημερώνει για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης δυσκολιών και τα βήματα που καλό είναι να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας.

βλέπουμε την πλάτη μικρού παιδιού που κοιτάει ζωγραφιές

Μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες μπαίνουν στη ζωή μας μαζί με το σχολείο. Πλέον από το νηπιαγωγείο μπορούμε να ενημερωθούμε υπεύθυνα εάν το παιδί μας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στη μάθηση. Βέβαια δε λείπουν και τα περιστατικά που ένας γονιός ενημερώνεται πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα το παιδί του να έχει χάσει χρήσιμο χρόνο αντιμετώπισης της όποιας δυσκολίας. Παρακάτω θα αναλυθεί το τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες, ποιες είναι και πως μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η ανάλυση γίνεται από την Λουΐζα Ιωαννίδου, Σχολική Ψυχολόγο και έχει δημοσιευτεί στο paidiatros.com:

ένα κορίτσι κρατάει αγκαλιά το σκυλάκι της

Πως συζητώ με κάποιον που τραυλίζει. Πως επικοινωνώ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό (22 Οκτωβρίου) ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτή τη διαταραχή και που ξέρετε, μπορεί να διευκολύνουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.

τρία παιδιά κοιτούν την οθόνη ενός υπολογιστή

Ξένες γλώσσες και παιδί

Ποια είναι η "σωστή" ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά την εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας; Αυτό αναρωτιούνται όλοι οι γονείς και συζητούν μεταξύ τους και με τους δασκάλους στο σχολείο. Η Χριστίνα Μαγκλιβέρα (Ειδική Παιδαγωγός, M.Ed.) μας αναλύει τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ώστε να πάρουμε την απόφαση που μας ταιριάζει. 

πολλά χρωματιστά μολύβια

Η Εξέλιξη της Ζωγραφικής ικανότητας του παιδιού

Η εξέλιξη της ζωγραφικής ικανότητας του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από πολλές ειδικότητες που ενασχόλησή τους είναι το παιδί και η ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο της εργοθεραπείας έμφαση δίνεται στην εξέλιξη της ζωγραφικής ικανότητας σε σχέση με την οπτική αντίληψη και την επιδεξιότητα του χεριού.

creative-kid-play

Πως ενισχύουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών

H δημιουργικότητα των παιδιών μας μπορεί να ενισχυθεί και να αυξηθεί, με τη βοήθειά μας.

μωρό που κοιτάει ψηλά

Η εξέλιξη του λόγου των βρεφών - παιδιών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών μας ενημερώνει για την εξέλιξη του λόγου των βρεφών και των παιδιών.

Αναλύονται η ανάπτυξη του λόγου - ομιλίας, περιέχονται συμβουλές  προς τους γονείς και προτροπή για το πότε να ζητήσουμε συμβουλές ή βοήθεια από τον παιδίατρο ή τον λογοπεδικό:

παιδάκι ενάμιση έτους παίζει με άσπρη άμμο

Ψυχοκινητική Εξέλιξη Παιδιού

Ορισμός

Ψυχοκινητική εξέλιξη ή ανάπτυξη, είναι η λειτουργική διαφοροποίηση του οργανισμού, κατά την διάρκεια της οποίας αποκτώνται συνεχώς νέες ικανότητες, που διαμορφώνονται από την αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού με τους εξωτερικούς παράγοντες (διατροφή, νοσήματα, οικογενειακό οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον).

ποιες εργασιες ειναι καταλληλες για ποια ηλικια των παιδιων
Ποιές εργασίες μπορεί να κάνει το παιδί μου ανάλογα την ηλικία του

Εργασίες ανά ηλικία

Αναρωτιέστε ποιες εργασίες μπορεί να κάνει το παιδί σας, αναλόγως την ηλικία του; Η απάντηση βρίσκεται στη φωτογραφία παραπάνω. Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας. Η ανεξαρτησία μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, από το σπίτι!

πιτσιρίκι ξαπλωμένο μπρούμυτα πάνω σε μαξιλάρα

Νυχτερινή Ενούρηση, αίτια και τεχνικές αντιμετώπισης

Η ενούρηση αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας που προβληματίζει τους γονείς και ανησυχεί το παιδί.

Η παιδοψυχολόγος Ασημίνα Αγγελίδου μας συμβουλεύει:

5577766188 59ed4155be1

Εκπαίδευση Τουαλέτας

9 ΣΗΜΑΔΙΑ και 15 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑ και να ωθήσουμε το μικρό μας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Κάπου μεταξύ των 1,5 - 3 χρόνων περίπου, το παιδί μας αναπτύσσει τέτοια συμπεριφορά που καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και να αφήσει τις πάνες. 

colorfull feathers with cubes

Δυσλεξία: μαθαίνω με το παιχνίδι

Υπάρχουν Τρόποι με τους οποίους γίνεται διασκεδαστικότερη η μάθηση; Μα φυσικά! Με το παιχνίδι!!!

Το παιχνίδι είναι πάντα ένα καλό μέσο προσέλκυσης και διατήρησης του ενδιαφέροντος κάθε παιδιού, πόσο μάλλον του παιδιού με Μαθησιακές Δυσκολίες- Δυσλεξία! Παιχνίδι και μάθηση μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν υπέροχα αποτελέσματα! Για να δούμε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει το παιχνίδι τα παιδιά, σε κάθε τομέα της μάθησης ξεχωριστά.

μωρό με σηκωμένα τα χέρια

Ψυχοκινητική Αγωγή

Η Χριστίνα Σύψα (ψυχοκινητική παιδαγωγός - θεραπεύτρια) μας μιλάει για την τόσο απαραίτητη ψυχοκινητική αγωγή στα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία.

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!