Παιδιά και ενδοοικογενειακή Βία

Τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους για την ενδοοικογενειακή βία:

Υποστηρίζουν ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη λεκτική βία, η οποία μάλιστα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα.

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη, διεξήγαγε συζητήσεις με ανηλίκους στις επισκέψεις που πραγματοποίησε σε σχολεία, ιδρύματα και κέντρα ενότητας το 2005-2006. Πολλές από τις συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της βίας κατά των παιδιών στον χώρο της οικογένειας και οι ανήλικοι εξέφρασαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς, και τις προτάσεις τους.

 

Οι κυριότερες απόψεις των παιδιών στο ζήτημα της χρήσης βίας εκ μέρους των γονέων τους συνοψίζονται στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, (.pdf) σελ.7-8

Απόσπασμα:

[Τα παιδιά στη μεγάλη πλειονότητα τους πιστεύουν ότι η χρήση της απλής σωματικής τιμωρίας επιτρέπεται απο το νόμο και οτι είναι αποδεκτό μέσο διαπαιδαγώγησης, ιδίως για μικρότερα παιδιά που δεν πειθαρχούν με άλλο τρόπο.

Εκτιμούν ωστόσο, οτι συχνά οι γονείς χρησιμοποιούν το "ξύλο" όχι τόσο για να συνετίσουν τα παιδιά, όσο για να "ξεσπάσουν" λόγω των δικών τους προβλημάτων ή επειδή δεν ξέρουν πως να χειριστούν μια προβληματική συμπεριφορά των παιδιών τους.

Τα παιδιά υποστηρίζουν οτι η σωματική τιμωρία μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρή με τη λεκτική βία, η οποία μάλιστα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα.

Επίσης οι τιμωρίες χωρίς τη χρήση βίας, όιπως η στέρηση ψυχαγωγικών εξόδων, μπορεί να είναι αποδοτικότερες για τη συμμόρφωση τους. Ενώ η χρήση ακραίας βίας, σωματικής ή λεκτικής, κατά την άποψη τους, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αντί να συμμορφώνει τα παιδιά τα οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές και στην ευκολότερη υιοθέτηση της βίας για την επιβολή των απόψεων ή των επιθυμιών τους σε συνομηλίκους τους ή σε τρίτα πρόσωπα.]

  

πηγές: 1. Δίκτυο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά

2. Ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, (.pdf)

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!