κορίτσι μικρό που κάθεται

Τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του

μας συμβουλεύει η Σοφία Τρεκλή (Δικηγόρος)

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου διάφοροι λόγοι οδηγούν μια γυναίκα να γεννήσει ένα τέκνο χωρίς το περίβλημα του γάμου, είτε πολιτικού είτε θρησκευτικού.
Μπορεί ο πατέρας του τέκνου να βρίσκεται ήδη σε γάμο με άλλη γυναίκα ή μπορεί η μητέρα να διείδε ότι ο σύντροφός της, από τον οποίο έμεινε τυχαία έγκυος, δεν ήταν κατάλληλος για πατέρας ή μπορεί οι άσχημες εντυπώσεις για τον γάμο από προσωπικό της βίωμα να την οδήγησαν σε αυτή την λύση.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (1515 Α.Κ.παρ. 1 εδάφιο 1) η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στην μητέρα του.

Τι σημαίνει αυτό; Ποίος αποφασίζει για το ανήλικο τέκνο; Μόνο η μητέρα; Ο πατέρας που για δικούς του λόγους, π.χ. η μητέρα είναι ιδιαιτέρως ασταθής, δεν ήρθε σε γάμου κοινωνία με την μητέρα, τι μπορεί να κάνει; Δεν έχει κανένα δικαίωμα και αντίστοιχα υποχρέωση, για το βιολογικό του παιδί;

Αν και ο νομοθέτης θέλησε να είναι ξεκάθαρος, ότι δηλαδή η γονική μέριμνα ανήκει στην μητέρα και ασκείται από αυτήν, έχει ένα μικρό παραθυράκι για τους πατεράδες που προέβησαν σε αναγνώριση του τέκνου τους (1515 Α.Κ. παρ. 1 εδάφιο 2) και τους δίνει αναπληρωματικό ρόλο σε περίπτωση που:

  1. η μητέρα δεν μπορεί να ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους την γονική μέριμνα ή
  2. υπάρχει συμφωνία μεταξύ του πατέρα και της μητέρας ή
  3. έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας. Τότε μπορεί να ασκήσει την γονική μέριμνα ο πατέρας που αναγνώρισε το τέκνο.

Βέβαια ο νόμος (1515 παρ. 3 Α.Κ.) προβλέπει και για την περίπτωση που ο πατέρας θα αντιδικήσει στην δικαστική αναγνώριση και σε αυτόν δεν θα δώσει ούτε δικαίωμα άσκησης γονικής μέριμνας ούτε αναπλήρωσης της μητέρας παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει συμφωνία μεταξύ αυτού και της μητέρας του ανηλίκου τέκνου.

 

Πως θα κρίνει για όλα αυτά το δικαστήριο, αν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι γονείς του ανηλίκου τέκνου;

Μα έχοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου. Δηλαδή, το μόνο που ενδιαφέρει είναι εκείνο που προσφέρει θετικά στην ψυχική, σωματική, και πνευματική ανάπτυξη του ανηλίκου τέκνου χωρίς να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιδικία που είναι πολύ πιθανό να έχει ξεσπάσει μεταξύ των γονέων του.

 

Σχετικά άρθρα

Προσβολή της πατρότητας

Λάθος ληξιαρχική πράξη. Τι να κάνω;

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!