ένα κορίτσι κρατάει αγκαλιά το σκυλάκι της

Πως συζητώ με κάποιον που τραυλίζει. Πως επικοινωνώ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό (22 Οκτωβρίου) ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτή τη διαταραχή και που ξέρετε, μπορεί να διευκολύνουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας.

γράφει: Αναστασία Κ. Καπιώτου, Λογοθεραπεύτρια

Ο τραυλισμός επηρεάζει την ευχέρεια του λόγου.

Αρχίζει κατά την παιδική ηλικία, συνήθως 2-5 ετών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαρκεί σε όλη τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τραυλισμός έχει επιπτώσεις σε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως κατά την επικοινωνία στο σπίτι, το σχολείο, ή την εργασία. Το αποτέλεσμα είναι μερικοί άνθρωποι να περιορίσουν τη συμμετοχή τους σε ορισμένες δραστηριότητες.

Τέτοιου είδους «περιορισμοί συμμετοχής» συμβαίνουν συχνά, διότι το άτομο ανησυχεί για το πώς οι άλλοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε κάποιο τραυλικό επεισόδιο. Οι επιπτώσεις του τραυλισμού όμως στην καθημερινή ζωή του ατόμου που τραυλίζει σχετίζονται με το πώς το άτομο και οι άλλοι αντιδρούν σε σχέση με τη διαταραχή.

Τι μπορώ να κάνω για να επικοινωνώ καλύτερα με τους ανθρώπους που τραυλίζουν;

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια ενός τραυλικού επεισοδίου, έτσι ώστε να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή μας που τραυλίζει.

Αυτή η ΑΓΝΟΙΑ μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορές όπως:

  • να διακόψουμε το άτομο που τραυλίζει,
  • να συμπληρώσουμε τα λόγια του,
  • ή απλά να αποφεύγουμε τις συζητήσεις με τους ανθρώπους που τραυλίζουν...

Όταν μιλάμε με τους ανθρώπους που τραυλίζουν, το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται για να πουν ό, τι θέλουν να πουν. Προσπαθήστε να μην τελειώνετε τις προτάσεις τους και να μη συμπληρώνετε τα λόγια τους. Κάτι τέτοιο μόνο πίεση μπορεί να προκαλέσει. Επίσης, οι προτάσεις όπως «μίλα πιο αργά», «χαλάρωσε» ή «πάρε μια βαθιά ανάσα» μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται ακόμα πιο άβολα επειδή αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν ότι ο τραυλισμός είναι κάτι πολύ απλό και εύκολο που πρέπει να ξεπεραστεί, αλλά δεν είναι!

Φυσικά, το κάθε άτομο που τραυλίζει θα έχει διαφορετικούς τρόπους χειρισμού των δυσκολιών της ομιλίας του.

Μερικοί μπορεί να είναι άνετοι στο να μιλάνε για αυτό μαζί σας, ενώ άλλοι όχι. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο να ζητήσουμε απλώς από το πρόσωπο αυτό, το ποιος είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για να ανταποκριθεί στη συζήτηση μας και να ξεπεράσει το τραυλικό επεισόδιο. Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σαν «παρατήρησα ότι ορισμένες φορές κολλάς σε κάποια σημεία όταν μιλάμε. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω για να σε διευκολύνω;"  

Τέλος το μόνο σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δε θέλουν και δε πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία αυτών που λένε, ή να τους συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο μόνο και μόνο επειδή τραυλίζουν. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να προσπαθήσετε να βρείτε ένα θέμα, όπου με κάποιο υποστηρικτικό τρόπο να τους δείχνουμε ότι μας ενδιαφέρει τί λένε, και όχι πώς το λένε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της αμηχανίας, της αβεβαιότητας, ή και της έντασης της κατάστασης και να καταστήσει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την επικοινωνία.

 

Καπιώτου Κ. Αναστασία, Λογοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη κέντρων Ενσυναίσθηση
Δημητρίου Υψηλάντου 8, Ελληνικό, Τηλ.: 2109629870, www.ensunaisthisi.gr
Βενιζέλου 45, Σέρρες + 25ης Σεπτεμβρίου 12, Ηράκλεια Σερρών, Τηλ. Κέντρο: 2321046142, ensunaisthisi.gr

Photo Copyright: Copyright: photostella / 123RF Stock Photo

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!