δύο κορίτσια αγκαλιάζονται

Σε έχασα; Σε βρήκα

Οι στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι το καλοκαίρι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να χαθεί ένα παιδί. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά και πώς θα ενεργήσετε σε περίπτωση που…

Οδηγίες για να μην χαθούν τα παιδιά:

Δεν θέλετε ούτε να φανταστείτε τη στιγμή, σας λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο στη σκέψη, παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείτε να ζείτε στη γυάλα σας.

 

Με την ευχή ποτέ να μη σας χρειαστούν, εμείς θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε το πρώτο σοκ και να αντιδράσετε άμεσα εάν το παιδί σας χαθεί –έστω και για πολύ λίγο- από το οπτικό σας πεδίο, τι πρέπει να διδάξετε στα παιδιά να κάνουν όταν θα είστε μαζί έξω, αλλά και tips πρόληψης για αποφυγή κάθε κακού.

Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, να ξέρετε ότι ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να χαθούν. Οι στατιστικές έδειξαν ότι τα 3χρονα παιδιά είναι εκείνα που συνήθως χάνονται και αμέσως ακολουθούν τα 4χρονα. Ο λόγος απλός. Πρόκειται ακριβώς για εκείνες τις ηλικίες που πλέον δεν κάθονται με τίποτα στο καρότσι, από την άλλη όμως δεν είναι και σε θέση να κατανοήσουν πλήρως όσα τους λένε οι γονείς π.χ. να μην απομακρύνονται, να μην τρέχουν μόνα τους μπροστά κ.ά. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν προς τους γονείς ειδικά σε χώρους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, μεγάλες παραλίες και θεματικά πάρκα, μέρη δηλαδή όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, να μην αφήνουν από τα μάτια τους τα παιδιά ούτε λεπτό.

Για να μην τα χάσετε:

  • Αν είστε στην παραλία, επιλέξτε να έχετε στο σημείο που κάθεστε ένα διακριτικό που θα βάλουν σημάδι τα παιδιά, π.χ. μια ομπρέλα με έντονο και όχι πολύ κοινό χρώμα, ένα μπαλόνι, ένα παιχνίδι κ.ά.
  • Στην παραλία ή στη διάρκεια του ταξιδιού, φορέστε στο παιδί ένα καπέλο ή ένα μπλουζάκι με έντονο χρώμα.
  • Στο ταξίδι κρατήστε τα απασχολημένα με παιχνίδια που ξέρετε ότι τους αρέσουν ή βιβλία που μπορούν να τα απασχολήσουν. Ακόμη, με τα μεγαλύτερα παιδιά ξεκινήστε παιχνίδια ερωτήσεων-απαντήσεων. Τα βρίσκουν διασκεδαστικά και θα σας παρακαλούν να μη σταματήσετε. Αν δηλαδή βρείτε τρόπους να τα απασχολήσετε δεν θα βαρεθούν και δεν θα αρχίσουν να τριγυρίζουν άσκοπα.
  • Να έχετε μαζί σας μία πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού. Χρησιμοποιήστε τη αμέσως σε περίπτωση που χαθεί.
  • Αν ταξιδεύετε μαζί με το σύζυγό σας ή με κάποιον άλλο ενήλικο, μοιράστε τις δουλειές. Ο ένας από τους δύο τις αποσκευές και τα εισιτήρια και ο άλλος την επιτήρηση των παιδιών. Εάν δεν αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα συμβούν απρόοπτα.
  • Αν θέλετε να πάτε για έναν καφέ ή στην τουαλέτα, εάν το παιδί είναι μικρό θα το πάρετε μαζί σας.
  • Στο ταξίδι φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα χέρι ελεύθερο για να μπορείτε να κρατάτε το χέρι του παιδιού.
  • Τέλος, αν βρίσκεστε σε μέρη πολυσύχναστα, μην τα αφήνετε από τα μάτια σας και μην ξενοιάζεται. Τα παιδιά είναι η πιο πολύτιμη ασχολία σας, γι’ αυτό μην ξεχνιέστε κοιτώντας αλλού ή κάνοντας άλλα πράγματα όταν οι συνθήκες απαιτούν να τα έχετε υπό συνεχή επιτήρηση.

Αλλά και αν χαθούν ... 

Συμβουλέψτε τα αν χαθούν σε χώρο με πολύ κόσμο να φωνάξουν δυνατά το όνομά σας και όχι «μαμά» ή «μπαμπά». Αν χαθούν στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι πείτε τους να κατευθυνθούν αμέσως στα άτομα με τη στολή για βοήθεια.

  • Όταν ένα παιδί χαθεί στην παραλία το πιο πιθανό είναι να μην κατευθυνθεί προς τη θάλασσα μόνο του. Επειδή τα μικρά δεν ξέρουν κολύμπι, αποφεύγουν το νερό, που τους προξενεί φόβο. Συνήθως, παίζοντας, ξεμακραίνουν από τους γονείς και έπειτα λόγω του συνωστισμού χάνουν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να απομακρύνονται όλο και περισσότερο. Τι μπορείτε να κάνετε; Εκπαιδεύστε τα από νωρίς τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι χάθηκαν να μην πανικοβληθούν και αρχίσουν να τρέχουν κλαίγοντας. Πρέπει να μείνουν ακίνητα στη θέση τους και γρήγορα εσείς θα τα εντοπίσετε.
  • Αν καταλάβετε ότι το παιδί δεν είναι κάπου γύρω σας, μην πανικοβληθείτε. Αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και ενεργήσετε σωστά, θα βρεθεί γρήγορα. Αν βρίσκεστε σε παραλία ή χώρο επιβίβασης-αποβίβασης, απευθυνθείτε αμέσως στους υπεύθυνους. Ακτοφυλακή, ναυαγοσώστες, υπεύθυνοι ασφαλείας αν ενημερωθούν αμέσως θα δώσουν μήνυμα με την περιγραφή του παιδιού και το πιθανότερο είναι μέσα στα επόμενα πέντε-δέκα λεπτά να βρεθεί το παιδί.
  • Αν είστε σε μεγάλο θεματικό πάρκο, πηγαίνετε αμέσως στο προσωπικό των περιπτέρων. Αυτοί γρήγορα θα ειδοποιήσουν τους υπεύθυνους. Δείξτε τους τη φωτογραφία του παιδιού και σύντομα θα το έχετε πάλι κοντά σας. Οι χώροι αυτοί άλλωστε είναι κλειστοί και το παιδί κάπου θα τριγυρίζει μέσα.
  • Αν είστε μαζί με άλλους ενηλίκους μην αρχίσετε να ψάχνετε στην ίδια κατεύθυνση. Χωριστείτε και καλύψτε όλο το χώρο. Κάποιος όμως πρέπει να παραμείνει στο σημείο που βρισκόσασταν μαζί με το παιδί πριν χαθεί. Ζητήστε βοήθεια και από παρακείμενους, ιδίως οι γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα και θα προσφερθούν να βοηθήσουν.

Tip. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εφαρμογή το σύστημα Amber Alert, ένα πρόγραμμα έγκαιρης ενημέρωσης και ειδοποίησης για περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που ένα παιδί εξαφανισθεί είναι να ενημερώσουν το 100 ή την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

 

πηγή: infokids.gr

 

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!