σχέδιο σε πράσινο πίνακα σχολείου με παιδιά

Ξεκινώ το σχολείο χωρίς άγχος!

Ξεκινάει το σχολείο για τα παιδιά μας. Νιώθουμε ανυπομονησία και άγχος; Είναι φυσιολογικό. Και οι γονείς και τα παιδιά νιώθουν την ανυπομονησία της πρώτης μέρας του σχολείου. Μεγαλώνει το παιδί και αγχωνόμαστε για την ένταξη του στο σχολείο. 

Διαβάστε παρακάτω τρόπους για να μειωθεί το άγχος των πρώτων ημερών στο σχολικό περιβάλλον, την αλλαγή του ωραρίου και την πρώτη μέρα στο σχολείο.

 Προετοιμασία για το σχολείο

 • Επισκεφθείτε μαζί με το παιδί σας το σχολείο. Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν γνωρίσουν το χώρο και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν.
 • Αν υπάρχει κάποιος γνωστός συμμαθητής  φροντίστε να έρθει σε επαφή με το παιδί σας.
 • Μιλήστε στο παιδί σας για το σχολείο, τις δραστηριότητες μέσα σε αυτό, για τους δασκάλους και αναφέρετε κάποια παραδείγματα από τα δικά σας σχολικά χρόνια.
 • Δημιουργήστε θετικές σκέψεις και ρεαλιστικές προσδοκίες για το σχολείο.
 • Γράψτε μια λίστα με τα σχολικά εφόδια και κάντε μαζί με το παιδί σας τις απαραίτητες αγορές για τα σχολικά είδη.
 • Συζητήστε  για τη χρήση των αντικειμένων και την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει για να μη χαθούν ή καταστραφούν.  

  

Προετοιμασία για την αλλαγή του ωραρίου

 • Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη τα παιδιά μπορούν σιγά σιγά να προσαρμόζονται στο πρωινό ξύπνημα. Καλό θα ήταν, να μην συνδέσουν την αυτόματη αλλαγή του ωραρίου με την έναρξη του σχολείου, αλλά με την αλλαγή των εποχών και τη διάρκεια της ημέρας.
 • Προετοιμάστε το παιδί σας να τρώει μόνο του και συναποφασίστε υγιεινές τροφές που θα παίρνει για κολατσιό. Επιλέγοντας το ίδιο, μειώνεται ο κίνδυνος του να αρνείται να τρώει στο σχολείο.
 • Ιδιαίτερα αποδοτικό  θα ήταν να υποδυθείτε «Μια μέρα στο σχολείο» ακολουθώντας όλη την διαδικασία με δραστηριότητες, διάλειμμα για φαγητό, παιχνίδια, παιδικά τραγούδια και προετοιμασία για την επιστροφή στο σπίτι (φοράω μπουφάν, ετοιμάζω την τσάντα μου). Το παιδί έτσι κατανοεί όλη τη σχολική διαδικασία και την οικειοποιείται χωρίς άγχος και ανησυχία.

  

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

 • Οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι και διαθέσιμοι.
 • Αν το παιδί επιστρέφει με σχολικό να το διαβεβαιώσουν ότι το μεσημέρι θα το παραλάβει ένας από τους δύο γονείς και αυτό είναι καλό να τηρηθεί για τις πρώτες μέρες προκειμένου να συνηθίσει σε αυτή την τυπική διαδικασία . Αν ο γονέας παίρνει  το παιδί στο σχόλασμα, το πρωί να του υπενθυμίζει το μεσημεριανό τους ραντεβού.
 • Οι γονείς θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις παιδαγωγούς. Μόλις αποχαιρετήσουν το παιδί θα πρέπει να αποχωρούν αποφασιστικά.  Ο αποχωρισμός είναι απαραίτητος για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού.

  

Η ουσιαστική προετοιμασία του παιδιού από τους γονείς, συνδέεται άμεσα με την ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον. Οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την προσαρμοστική περίοδο σχετίζονται με την αποδιοργάνωση της σταθερότητας στην καθημερινή ζωή. Συχνά εμφανίζονται περιστατικά με ένταση, ενούρηση, απροσδόκητη προσκόλληση στους γονείς, ανυπακοή, ταραγμένος ύπνος και άρνηση να πάνε πάλι στο σχολείο. Όλα αυτά επιλύονται με τη στήριξη των γονέων και την επίδειξη αποφασιστικότητας. Η προσαρμοστική περίοδος στο σχολικό περιβάλλον διαφέρει από παιδί σε παιδί, συνεπώς χρειάζεται υπομονή και συνεργασία με το σχολείο.

  

Η Έφη Νικολοπούλου (Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός - Λογοθεραπεύτρια) εργάζεται στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!