κουκλάκι πλαστικό ροζ που στέκεται όρθιο

Παρέμβαση σε ρατσιστική επίθεση. Τι να κάνεις.

Είμαστε γονείς. Αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως έρχεται και διδάσκουμε στα παιδιά μας τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων. Η πρωτοβουλία της “Ζωντανής Βιβλιοθήκης” δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο. Ας το διαβάσουμε και ας σκεφτούμε πως θα πράξουμε εμείς σε ανάλογη κατάσταση.

 ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ, ΠΟΙΟΣ;

Πώς µπορείς να παρέµβεις όταν γίνεσαι µάρτυρας ρατσιστικών επιθέσεων.

 

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τι µπορείς να κάνεις όταν είσαι µάρτυρας σε µια ρατσιστική επίθεση;

Αυτός ο κατάλογος συνοψίζει τα πιο σηµαντικά βήµατα για µια θαρραλέα παρέµβαση:

 

1. Να είσαι προετοιµασµένος/προετοιµασµένη.

Σκέψου µια κατάσταση στην οποία ένα άτοµο απειλείται ή υφίσταται επίθεση. Φαντάσου πώς θα αισθανθείς και τι θα µπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις.

 

2. Μείνε ήρεµος/ήρεµη.

Συγκεντρώσου σε ό, τι έχεις φανταστεί στο βήµα 1. Μην αφήσεις το φόβο ή το θυµό να σου αποσπάσει την προσοχή.

 

3. Δράσε αµέσως.

Αντέδρασε γρήγορα και µην περιµένεις µέχρι να βοηθήσουν άλλοι άνθρωποι. Όσο περισσότερο διστάζεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να παρέµβεις.

 

4. Φέρε βοήθεια.

Χρησιµοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο για να καλέσεις την αστυνοµία (βεβαιώσου ότι έχεις στη λίστα των επαφών σου τους απαραίτητους αριθµούς).

Μέσα στο λεωφορείο: Ενηµέρωσε τον/την οδηγό.

Στο δρόµο: Φώναξε δυνατά. Εάν δεν είσαι βέβαιος/βέβαιη τι είναι καλύτερο να φωνάξεις, το "ΦΩΤΙΑ" σίγουρα τραβάει αµέσως την προσοχή.

 

5. Τράβα την προσοχή.

Απευθύνσου στους/στις επιβάτες και στους/στις θεατές του περιστατικού άµεσα και προσωπικά: "Κύριε εσείς, µε το µπλε σακάκι, σας παρακαλώ ενηµερώσετε τον οδηγό!"
Να µιλάς δυνατά! Η φωνή σου θα σε κάνει να νιώσεις αυτοπεποίθηση και θα ενθαρρύνει και άλλους να παρέµβουν επίσης.

 

6. Υποστήριξε το θύµα.

Κράτα οπτική επαφή µε το θύµα για να νιώσει σίγουρο ότι είσαι εκεί για να το βοηθήσεις.

 

7. Ενόχλησε το δράστη.

Φώναξε δυνατά. Προσπάθησε τουλάχιστον, ακόµα κι αν δεν µπορείς να βγάλεις ήχους.

 

8. Ποτέ µη χρησιµοποιείς βία.

Μη χρησιµοποιείς όπλα. Μην αγγίζεις το δράστη. Αυτό µπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του/της ή να κλιµακώσει την κατάσταση.

 

9. Μην προκαλείς το δράστη.

Μην του/της απευθύνεσαι άµεσα, καθώς οι παριστάµενοι µπορεί να νοµίσουν ότι γνωριζόσαστε. Μην χρησιµοποιήσεις υβριστικούς χαρακτηρισµούς, γιατί αυτό µπορεί να στρέψει τους παριστάµενους εναντίον σου. Μην καρφώνεις το βλέµµα σου στο δράστη. Αυτό θα µπορούσε να τον/την κάνει πιο επιθετικό/επιθετική.

 

10. Κάλεσε την αστυνοµία.

Μην κοιτάς µόνο, αλλά παρατήρησε προσεκτικά τη σκηνή και προσπάθησε να κρατήσεις στη µνήµη σου το πρόσωπο, τα ρούχα του δράστη και την οδό διαφυγής.

Κατάγγειλε το περιστατικό στην αστυνοµία και βοήθησε ως µάρτυρας. Η κλήση σου στην Άµεση Δράση µπορεί να είναι ακόµη και ανώνυµη. Σηµείωσε τον αριθµό της θέσης του/της χειριστή/ριας που θα σου δηλώσουν στην αρχή του τηλεφωνήµατος (πχ: θέση 5).

Αν αργήσουν ή δεν εµφανιστούν οι αστυνοµικοί, τηλεφώνησε ξανά και ζήτα τον επόπτη βάρδιας. Ανάφερέ του τα γεγονότα και ρώτα γιατί δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως η αστυνοµία στην κλήση σου.

Μείνε στο σηµείο του συµβάντος και εφόσον το επιθυµείς δώσε τα στοιχεία σου στην αστυνοµία για να καταθέσεις και επίσηµα σαν µάρτυρας.

Στη συνέχεια ενηµέρωσε κάποια από τις οργανώσεις που συµµετέχουν στο δίκτυο καταγραφής της ρατσιστικής βίας, κάνοντας πλήρη περιγραφή όλων των γεγονότων.

Κάλεσε το ΕΚΑΒ αν το θύµα έχει υποστεί τραύµατα και µείνε µαζί του, µέχρι ασθενοφόρο να το παραλάβει ή συνόδευσε το στο νοσοκοµείο.

Ενηµέρωσε το θύµα ότι έχει δικαίωµα να καταγγείλει το γεγονός και φέρε το σε επαφή µε τις αντίστοιχες οργανώσεις και την απαραίτητη νοµική βοήθεια.

 

Τέλος: δείξε θάρρος, γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος;

   

Σας προτείνουµε να αναπαράξεις και να διαδώσεις αυτό το κείµενο. Παρακαλούµε να αναφέρεις πάντα τις πηγές. Η απόδοση, επεξεργασία και προσαρµογή στα ελληνικά του "WHO, IF NOT YOU?" έγινε συλλογικά από τα µέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης – Human Library Greece.

 

Photo Credit: Kelvin 凱文 / Compfight

 

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!