μωρό που κοιμάται στο χέρι του μπαμπά του

Κολικοί στο μωρό

Οι κολικοί είναι ένα τόσο συχνό και ασαφές πρόβλημα. Πρόκειται για μια εξουθενωτική εμπειρία για τους γονείς και για ένα αδιέξοδο (επιστημονικό) για το παιδίατρο. Το μωρό κλαίει, μαζεύει τα πόδια του και κλαίει και όλοι με αγωνία αναρωτιόμαστε τον λόγο. Τις πιο πολλές φορές δεν μπορούμε να βρούμε την αιτία του κλάματος και απλά υποθέτουμε… το κάθε τι…

  

Ίσως να είναι οι πραγματικοί κολικοί. Αυτοί, έχουν κάποια εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ενώ δηλαδή έχουμε ένα σχετικά ήρεμο μωρό, καθ ‘όλη την διάρκεια της μέρας, ξαφνικά τέτοια μωρά τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες τα πιάνει ένα σπαρακτικό κλάμα (τότε μόνο).

  

Για του κολικούς δεν υπάρχουν αληθινά αποτελεσματικά φάρμακα. Άλλες φορές βοηθά το ζεστό πανί στην κοιλίτσα του, άλλες φορές η μπρούμυτα θέση στο τραπέζι του σαλονιού και βέβαια κάποιες φορές οι γνωστές σε όλους μας σταγόνες ΝΟΠΑΡ. Δυστυχώς για όλους μας δεν είναι βέβαιο πως το κλάμα του οφείλεται σε κολικό.

  

Υπάρχουν πάρα πολλές (αθώες οι περισσότερες) αιτίες κλάματος και μαζέματος των ποδιών στην κοιλιά. Τέτοιες αιτίες είναι η δυσπεψία από το γάλα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ.

  

πηγή: Κώστας Κομματάς / opediatrosmou.gr

  

babytips logo 220x70

To Babytips.gr είναι η πύλη πληροφοριών των νέων γονιών!

Βρείτε ιδέες για παιχνίδια, για δημιουργικές δραστηριότητες, ενημερωθείτε για την επικαιρότητα, για ιατρικά θέματα, για διατροφή, ανάπτυξη, ταξίδια κ.α.

Σας καλωσορίζουμε!