Γιατί να κάνουν τα παιδιά διαδικτυακά μαθήματα
Και τα σχολεία έκλεισαν. Κανείς δεν περίμενε αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη στην εκπαίδευση και στις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Είναι όμως γεγονός και δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
Πολλοί γονείς σήμερα καλούνται να απαντήσουν καταφατικά στο ερώτημα της διαδικτυακής διδασκαλίας με "βαριά καρδιά" ενώ άλλοι την αρνούνται πεισματικά για διάφορους λόγους.
Αλήθεια όμως ποια μπορεί πραγματικά να είναι τα οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής;
Και ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για διαδικτυακά μαθήματα;
Εδώ θα βρείτε έξι λόγους για να επιλέξετε το διαδικτυακό μάθημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας:
Η διαδικτυακή διδασκαλία μπορεί να είναι συναρπαστική
….όπως κάθε τι καινούριο! Στα μάτια των παιδιών φαντάζει μια μεγάλη αλλαγή, ενώ στην ουσία δεν αλλάζει τίποτε άλλο παρά μόνο το μέσο που χρησιμοποιείται. Κι όμως τα παιδιά ενθουσιάζονται, έχουν περισσότερη όρεξη για μάθημα από ποτέ. Σε μερικές περιπτώσεις νιώθεις ότι για αυτά είναι ότι πιο φυσιολογικό πράγμα δεδομένης της συχνής χρήσης της τεχνολογίας στη ζωή τους.
Μπορεί να προσφέρει στα παιδιά νέες και πολύ σημαντικές δεξιότητες
Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ειδικά, που ίσως να μην είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τη διαδικασία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για βελτίωση των ψηφιακών τους ικανοτήτων κάτι που αποτελεί σίγουρα προτεραιότητα αναφορικά με τις δεξιότητες (γνωστές και με τον όρο 21st Century Skills) που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί που ζει στον 21ο αιώνα. Σε άλλες συνθήκες μπορεί να πληρώνατε κάποιον για το συγκεκριμένο σκοπό. Τώρα δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνουν και κάτι νέο.. οπότε το κέρδος τους είναι διπλό!
Αποτελεί άριστο παράδειγμα της πραγματικής ζωής
Τα παιδιά έχουν συνδέσει την τεχνολογία αποκλειστικά με τη διασκέδαση ενώ στην πραγματικότητα η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να επιτελέσει μια σειρά από σκοπούς ένας εκ των οποίων μόνο ένας είναι η διασκέδαση. Βλέποντας τα παιδιά αυτή τη νέα διάσταση σίγουρα διευρύνουν τους ορίζοντες τους και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν βλέπουν και την πραγματική διάσταση της τεχνολογίας που δεν είναι άλλη από το να εξυπηρετεί τον άνθρωπο να υπερνικά εμπόδια.
Βοηθά να μη χαθεί η επαφή
Αποδοκιμάζετε τα διαδικτυακά μαθήματα αλλά επιτρέπετε στο παιδί να παίζει όλη μέρα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να διαθέτει λογαριασμούς στα social media για να περνάει η ώρα; Ακόμη και το χειρότερο διαδικτυακό μάθημα είναι πολύ πιθανόν καλύτερο από το καθόλου μάθημα και την απραξία. Χωρίς ένα στόχο και ένα έστω υποτυπώδες πρόγραμμα τα παιδιά θα χαθούν γιατί εκ των πραγμάτων χρειάζονται όρια. Δε γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει ο περιορισμός της καραντίνας και πόσο σύντομα τα παιδιά θα μπορέσουν να ενταχθούν πάλι στο πρόγραμμά τους. Είναι καλύτερο να τους δώσετε ένα κίνητρο συνεχίζοντας την εκπαίδευσή τους με όποιο δυνατό τρόπο. Άλλωστε όλοι συμφωνούμε ότι η νεολαία μας πρέπει να μένει ενεργή, καθώς η έλλειψη κριτικής σκέψης της νέας γενιάς μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον μιας χώρας.
Ενισχύει το παιδί συναισθηματικά
Επειδή πολλές φορές ίσως να μην εκφράζεται δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο μυαλό των παιδιών ανησυχία για το μέλλον. Ενισχύοντας την καθημερινότητά τους με κάποιες δραστηριότητες που θυμίζουν τα σχολικά τους καθήκοντα τα βοηθάτε να μη χάσουν την ελπίδα τους για το μέλλον. Ταυτόχρονα όμως τους δίνετε κι ένα ισχυρό μάθημα προσαρμοστικότητας σε νέα δεδομένα. Βλέποντας εσάς να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις μαθαίνουν κι αυτά να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.
Μπορεί να είναι ποιοτική
Αντιλαμβάνομαι τον σκεπτικισμό πολλών γονιών για την ποιότητα των διαδικτυακών μαθημάτων όμως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι διδακτορικοί τίτλοι και μεταπτυχιακά μπορούν να κατακτηθούν μέσω διαδικτύου, πόσο μάλλον ένα μάθημα μαθηματικών της έκτης δημοτικού. Σίγουρα η παρουσία των γονιών μπορεί να κριθεί απαραίτητη ιδίως στα πρώτα μαθήματα και για τα παιδιά δημοτικού αλλά η εξοικείωση δε θα αργήσει να έρθει.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες διαδικτυακής διδασκαλίας είναι το Skype και το Zoom χωρίς να σημαίνει όμως πως οποιοδήποτε μέσο προσφέρει δυνατότητα βίντεο κλήσης δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως.
Photo by Alex Knight from Pexels