Το πρώτο ελληνικό δημοτικό σχολείο που επισκέφθηκε το CERN!
Λίγο μετά την επιστροφή της στην Αθήνα, από το ελληνικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών στο CERN το περασμένο καλοκαίρι, η εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - φυσικός Τίνα Νάντσου άρχισε να δουλεύει σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στις θετικές επιστήμες με τον τίτλο «Παίζοντας με τα πρωτόνια» για τους μαθητές της στη Σχολή Χιλλ, το παλαιότερο δημοτικό σχολείο σε λειτουργία στην Ελλάδα. « Ο στόχος ήταν να εμπνεύσω στους μαθητές μου τη μαγεία της σωματιδιακής φυσικής με τον ίδιο τρόπο που εμπνεύστηκα η ίδια κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο CERN», λέει η κ. Νάντσου.
Για χρόνια η Σχολή Χιλλ εισήγαγε τους μαθητές από την ηλικία των οκτώ στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και των μαθηματικών.
«Οι μαθητές εξοικειώνονται με τις μεγάλες ιδέες και τις τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης μέσα από τον πειραματισμό με απλά υλικά. Η παιδαγωγική προσέγγιση προωθεί την έρευνα, τη δημιουργικότητα και τη συνεργατική μάθηση», αναφέρει η Minnie Καρρά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Χιλλ.
Σαράντα πέντε μαθητές έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε για επτά μήνες. Οι 12χρόνοι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες που αντιστοιχούν στα τέσσερα πειράματα του LHC - ALICE, ATLAS, CMS andLHCb - και το πείραμα AMS.
Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η κατασκευή μοντέλων ανιχνευτών του LHC, μια θεατρική παράσταση και συνεντεύξεις με Έλληνες φυσικούς.
Οι μαθητές συναντήθηκαν επίσης με τον επιστημονικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στο CERN, Δημήτρη Νανόπουλο από το Texas A&M University των ΗΠΑ.
Στην τελική φάση του έργου έξι αγόρια και έξι κορίτσια επιλέχθηκαν με κλήρωση για να επισκεφτούν το CERN.
Πάνω από τρεις ημέρες το Μάρτιο, οι τυχεροί μαθητές επισκέφθηκαν τις μόνιμες εκθέσεις του Εργαστηρίου, καθώς και διάφορες πειραματικές εγκαταστάσεις.
Έχτισαν επίσης ένα θάλαμο νέφους για την ανίχνευση κοσμικών ακτίνων και πήραν συνέντευξη από Έλληνες ερευνητές στο CERN.
«Αυτό το ταξίδι στο CERN ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μας. Ελπίζουμε σε 10 χρόνια να επισκεφθούμε το CERN και πάλι, αλλά αυτή τη φορά ως ερευνητές» λέει ο Αλέξανδρος και ο Ιάσωνας, μαθητές της Σχολής Χιλλ.
Η κ. Νάντσου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος σε ένα workshop για εκπαιδευτικούς της επιστήμης στην Αθήνα, όπου η έκθεση του CERN Accelerating science θα φιλοξενηθεί από 12 Απριλίου έως 31 Μαΐου για να γιορτάσει την 60ή επέτειο του Εργαστηρίου.
πηγή: Facebook.com/GoodNewsGR